Salehov 'nepodpis' je ujezil opozicijo, ki protestira že tri mesece. V protestih je umrlo najmanj 145 ljudi. Foto: Reuters
Salehov 'nepodpis' je ujezil opozicijo, ki protestira že tri mesece. V protestih je umrlo najmanj 145 ljudi. Foto: Reuters

V skladu s pobudo Zalivskega sveta za sodelovanje (CCG) bi Saleh, ki Jemen vodi že 33 let, postal tretji voditelj kakšne države, ki bi odstopil zaradi revolucij, ki so zajele arabski svet. Jemenska opozicija, besna zaradi predsednikove odpovedi podpisa, razmišlja, da bi stopnjevala proteste, ki v državi potekajo že tri mesece.

Dogovor predvideva zagotovitev imunitete za Saleha in njegove sodelavce, predsedniške volitve v 60 dneh po Salehovem odstopu ter oblikovanje nove ustave, o kateri bi nato glasovali na referendumu. Dogovor je sprl opozicijo in mladino, ki ni bila zadovoljna s tem, da bi Saleh in njegovi sodelavci dobili imuniteto.

Načrt sta potrdili opozicija in vladajoča stranka Generalni ljudski kongres (CPG), vendar ga sam Saleh izrecno ni potrdil. Pred srečanjem s posrednikom CCG–ja se je Saleh sešel z več kot 400 člani vlade, parlamenta in stranke CPG ter z njimi razpravljal o načrtu.

Opozicija zahteva podpis predsednika
Vladajoča stranka je potrdila, da naj bi podpredsednik stranke Abdel Karim Al Iriani, Salehov politični svetovalec, vodil vladno delegacijo v Riadu, kjer naj bi potekal podpis dogovora. Opozicija je udeležbo v prestolnici Savdske Arabije zavrnila, če sam predsednik ne bo podpisal dogovora. Namestnik generalnega sekretarja stranke CPG Sultan Al Barakani je dejal, da je Saleh pripravljen podpisati dogovor kot predsednik stranke CPG, ne pa kot predsednik republike.