Ankete kažejo, da si večina Grkov ne želi predčasnih volitev. Foto: EPA
Ankete kažejo, da si večina Grkov ne želi predčasnih volitev. Foto: EPA

V prvem krogu pred tednom dni Dimasu v 300-članskem parlamentu ni uspelo zbrati glasov 200 poslancev, kolikor jih je potreboval tudi v drugem krogu, zaradi česar bo 29. decembra sledil tretji in zadnji krog glasovanja, ko bo za izvolitev predsednika potrebnih le še 180 glasov. Vladna koalicija ima v parlamentu 155 glasov in v prvem krogu je za Dimasa glasovalo 160 poslancev, v drugem pa osem več, a še vedno dvanajst premalo.

Grški premier Antonis Samaras je po torkovem glasovanju in rahlo boljšem rezultatu njegovega kandidata izrazil upanje, da se bo Grčija lahko izognila predčasnim volitvam.

Spričo negotovosti, ki jih v zadolženi Grčiji sprožajo volitve predsednika, je namreč Samaras v nedeljo v televizijskem nagovoru poslance pozval k zdravemu razumu in izvolitvi predsednika, ob tem pa dopustil možnost sklica predčasnih splošnih volitev, a konec prihodnjega leta ob pogoju, da je predsednik izvoljen.

Po anketah vodi Siriza

Ob Dimasovem neuspehu in sklicu predčasnih volitev bi se lahko zamenjala stranka na oblasti, saj po javnomnenjskih anketah trenutno vodi levičarska koalicija Siriza pod vodstvom Aleksisa Ciprasa, ki je v zadnjem času zavzel zmernejša stališča in je opustil zavzemanja za izhod države iz evrskega območja. Po njegovih besedah bodo nove volitve Grčiji omogočile, da obrne novo poglavje.

Siriza se sicer še naprej zavzema za ponovna pogajanja o plačilu 240 milijard evrov dolga v okviru mednarodne finančne pomoči, s katero se je v času hude finančne krize izognila bankrotu, a je morala v zameno sprejeti ostre varčevalne ukrepe, ki so močno prizadeli prebivalstvo.