Francoska policija je sporočila, da profesorica matematike ni pustila nobenega pisma ali kakšnega drugačnega sporočila, ki bi pojasnilo njeno dejanje. Foto: Reuters
Francoska policija je sporočila, da profesorica matematike ni pustila nobenega pisma ali kakšnega drugačnega sporočila, ki bi pojasnilo njeno dejanje. Foto: Reuters

Francija je v šoku in se sprašuje, kako se je lahko zgodila tragedija, ki je pretresla državo. V četrtek dopoldne je 44-letna profesorica matematike Lisa (priimka oblasti ne pustijo objaviti) po burnem srečanju z nekaterimi dijaki odpovedala šolsko uro, ki bi jo morala imeti med 9. in 10. uro. Malo pred začetkom odmora je z nasmehom na obrazu prišla na osrednje šolsko dvorišče-igrišče. Pred očmi številnih dijakov se je mirno polila z bencinom, nato pa prižgala vžigalico in rekla: "To delam zaradi vas!" ter se zažgala.

Dijaki in profesorji so jo začeli gasiti, a ogenj so povsem ugasnili šele gasilci. Še živo profesorico, ki je dobila 100-odstotne opekline in ni mogla več govoriti, so nemudoma s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Montpellier, kjer je po 24 urah trpljenja umrla.

Spor zaradi prezahtevnosti
Lisa je že deset let poučevala matematiko na srednji tehniški šoli Jeana Moulina, ki jo obiskuje več kot 3.000 dijakov. Profesorica matematike je veljala za predano učiteljico, ki pa je bila tudi zahtevna do svojih dijakov. Zaradi tega je bila že dalj časa tarča kritik dijakov. V sredo je imela srečanje z nekaterimi dijaki in starši, burna debata se je nadaljevala naslednjega dne.

"Delala je s srcem," jo je ocenil kolega, ki je sočasno z njo prišel na drugo največjo šolo v pokrajini Languedoc-Roussillon na jugu Francije. Priznal je, da se je Lisa borila z depresijo, saj jo je lani močno prizadela smrt nečaka, s katerim si je bila zelo blizu, hkrati pa so jo vse bolj prizadele kritike in nemoč v delu z dijaki.

Slabe delovne razmere v šolstvu
"Njeno dejanje poziva k solidarnosti s šolskim osebjem in priča o naših težavah pri izpolnjevanju naše naloge. Pričakujemo odgovorno obnašanje naših oblasti," je zapisal šolski učiteljski sindikat, ki je že dolgo opozarjal na nemogoče razmere v šolah v eni najmanj razvitih francoskih pokrajin.

Po tragičnem dogodku je šola poslala dijake domov in zaprla vrata, prav tako je odpadel pouk v petek. Na pomoč so poklicali tudi posebno enoto psihologov, ki pomagajo številnim pričam samosežiga. V petek popoldne so v okolici gimnazije pripravili "beli shod" v spomin na Liso in v podporo učiteljem.