Werner Burkart opravlja delo veleposlanika v Sloveniji od avgusta 2010. Foto: MMC RTV SLO
Werner Burkart opravlja delo veleposlanika v Sloveniji od avgusta 2010. Foto: MMC RTV SLO
Merklova je Janši po sobotnem izglasovanju za premierja že čestitala. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Burkartu Slovenija ugaja. Foto: MMC RTV SLO

je v Sloveniji od 1. avgusta 2010, pred tem je bil stalni predstavnik Zvezne republike Nemčije pri Organizaciji za prepoved uporabe kemičnega orožja v Haagu.


V MMC-jevi spletni klepetalnici je povedal, da mu je Slovenija zelo všeč, saj se lahko ponaša z bogatim kulturnim življenjem, lepo pokrajino, dobro jedačo in pijačo ter predvsem zelo prijaznimi in odprtimi ljudmi.

Zato verjetno ni presenetljivo, da se Burkart nikakor ne strinja s sodbo nemške novinarke, ki je po obisku EPK-ja v časopisu Frankfurter Allgemeine Zeitung zapisala precej negativno kritiko o Mariboru.
"Konstruktivna kritika je vsekakor vedno dobra, sicer pa soglašanja z vsebino članka ne morem deliti. Avtorica po mojem mnenju močno pretirava in prav tako se mi ne zdi pošteno, da nekdo EPK očrni že na samem začetku. Prav bi bilo počakati do konca in nato podati mnenje. Te mešanice balkanskega in zahodnega melosa niti ne občutim. Jaz osebno Slovenijo občutim kot mešanico mediteranskih in alpskih vplivov," je povedal.

"Merklova podporo izrazila pred volitvami"
V klepetu je Burkart komentiral tudi aktualno slovensko politično situacijo. Nemška kanclerka Angela Merkel svoje naklonjenosti novemu slovenskemu premierju Janeza Janše ne skriva.
Na vprašanje, kako komentira to brezpogojno podporo politiku, proti kateremu teče kazenski postopek v treh državah, pa: "Podpora gospe Merkel novemu predsedniku vlade Janezu Janši je bila izražena pred volitvami, zato ni mogla vedeti, kakšen bo izid volitev. Vsekakor pa je običajno, da se politiki sorodnih političnih usmeritev medsebojno podpirajo. Kar zadeva sodni postopek, po mojem mnenju velja domneva nedolžnosti, dokler krivda ni dokazana in ni izrečena pravnomočna sodba."

Tudi potez ameriškega veleposlanika v Sloveniji Josepha Mussomelija, ki se je vmešal v sestavljanje koalicije, Burkart ni želel komentirati, ker pravi, da točne vsebine ne pozna. Je pa dejal, da je "samoumevno, da je vprašanje sestavljanja slovenske vlade notranja zadeva Slovenije".
O Acti in prihodnosti EU-ja
Mednarodno javnost pa trenutno že bolj razburja slovenski podpis spornega protipiratskega sporazuma Acta. Nemčija tega sporazuma ni podpisala. "Natančni razlogi mi niso znani, vendar predvidevam, da bomo tudi mi kmalu pristopili k temu sporazumu," je pojasnil veleposlanik.

Sicer pa je Burkart glede prihodnosti Unije, ki se je znašla v največji krizi do zdaj, zelo optimističen. "Doslej je EU iz krize vedno prišla močnejša. Nadaljnji razvoj EU-ja je potreben, da bi ohranili mesto in težo EU-ja v svetu. Mislim, da bo prišlo do nadaljnjih korakov pri integraciji tudi na drugih področjih, tudi na področju vojske. Ideje Združenih držav Evrope, kot vemo, ne podpirajo vse partnerice in ta cilj je še precej oddaljen. Izločitve katere od članic si ne predstavljam in tega si tudi nihče ne želi," je še dejal.