Gadafijev nasprotnik trga sliko libijskega voditelja, ki so mu dnevi, kot kaže, šteti. Foto: Reuters
Gadafijev nasprotnik trga sliko libijskega voditelja, ki so mu dnevi, kot kaže, šteti. Foto: Reuters
Tripolis je v rokah upornikov. Foto: Reuters
Uporniki v Ras Lanufu
Številne tuje vlade so že priznale upornike. Foto: Reuters
Tobruk
Razgrinjanje zastav po Libiji. Foto: Reuters
Družina Gadafi vlada štiri desetletja
Zadnja bitka za Tripolis?
Kako se je rušil režim

Sarkozy je sile, zveste Gadafiju, pozval k prekinitvi ognja in predaji, predsedniku prehodnega nacionalnega sveta Mahmudu Džibrili pa je po telefonu dejal, da pozdravlja odločnost in pogum vodij in borcev narodnega sveta in vseh Libijcev, ki so se uprli. Vse Libijce je še pozval, naj v duhu sprave in enotnosti sodelujejo pri oblikovanju nove demokratične Libije.


Pred tem je francoski zunanji minister Alain Jupe pozdravil očiten poraz Gadafijevega režima. "Zelo smo zadovoljni. Francija je tvegala, vendar pa je šlo za pravično stvar," je dejal in spomnil, da je Francija prva priznala prehodni nacionalni svet ter mu ob tem obljubil nadaljnjo podporo Pariza. Dodal je, da je Francija predlagala, da bi od prihodnjega tedna v Parizu pripravili izredno srečanje kontaktne skupine za Libijo na najvišji ravni, ki bi se ga udeležili tudi predstavniki libijskega prehodnega sveta.
Obama: "Režim je pred zlomom"
Ameriški predsednik Barack Obama medtem meni, da je Gadafijev režim "pred zlomom" in da se mora "tiran" zdaj umakniti, da bi preprečil še večje prelivanje krvi. "Ljudje Libije kažejo, da je univerzalna želja po spoštovanju in svobodi precej močnejša od železne pesti diktatorja," meni Obama. Da pa bi v državi prekinili prelivanje krvi, je rešitev preprosta: "Moamer Gadafi in njegov režim morata spoznati, da se je njihova vladavina končala."
Libijske upornike je Obama pozval, naj pri ofenzivi na Tripolis spoštujejo človekove pravice, pokažejo vodstvo in ohranijo libijske institucije na poti v demokracijo. "V tem zgodovinskem trenutku mora tranzicijski nacionalni svet pokazati vodstvo, ki je potrebno za upravljanje države s prenosom oblasti, s spoštovanjem pravic ljudi Libije," je dejal ameriški predsednik. Prenos oblasti pa bi moral biti "pravičen in vključujoč za vse".

Da je prišel konec za Gadafija, meni tudi britanski premier Cameron. "Iz prizorov, ki smo jim priča iz Tripolisa, je jasno, da se Gadafiju bliža konec," je dejal. "Zagrešil je grozljive zločine proti ljudstvu Libije in zdaj bi moral oditi, da bi preprečil kakršno koli dodatno trpljenje lastnih ljudi." Cameron je še poudaril, da mora Gadafi takoj končati boje, izrazil pa je zadovoljstvo, da je še v eni državi padel diktator in da jo zdaj čaka boljša prihodnost. Po njegovem mnenju bi Gadafijeva prihodnost morala biti v rokah novih oblasti v državi, je še povedal in napovedal, da bo London kmalu odmrznil libijsko premoženje, ki ga je zasegel v okviru sankcij proti Gadafijevemu režimu.

Rusija Gadafiju ne bi dala zavetišča
Nemški zunanji minister Guido Westerwelle meni, da bi morali Gadafija, ki ga je označil za krutega despota, prijeti in mu soditi ter da se mu je iztekel čas. Upornike je pozval, naj gredo po poti demokracije in jim pri tem obljubil pomoč Nemčije. Nemški obrambni minister Thomas de Maiziere pa meni, da napotitev kopenskih sil za ohranitev miru v Libiji ne bo potrebna.

Posebni odposlanec ruskega predsednika za Libijo Mihail Margelov pa je opozoril pred evforijo in poudaril, da padec Gadafijevega režima ne bo končal politične krize v državi, ki ima globoke korenine. Dodal je, da bi po podatkih ruskih obveščevalnih služb Gadafi, ki ga uporniki še niso ujeli, lahko skušal pobegniti v tujino, poudaril pa, da mu Rusija "pod nobenim pogojem" ne bi dala zavetišča.
Dodal je, da so za Libijo zdaj ključna pogajanja z deli libijske elite, vključno z nekdanjimi Gadafijevimi privrženci, emigranti in člani kraljeve družine. Pristavil je še, da je Moskva zainteresirana za delujoče in prijateljske odnose z nasprotniki Gadafija.
Zunanje ministrstvo pozdravlja razvoj dogodkov v Libiji
Slovenski MZZ je v izjavi za javnost zapisal, da je prodor upornikov v Tripolis pomembna prelomnica in da dajejo zadnji dogodki upanje, da se bodo spopadi v kratkem končali ter da se bo začel proces politične tranzicije, ki bo vodil v gradnjo nove in demokratične Libije. Slovenija je novi libijski oblasti pripravljena pomagati pri procesu tranzicije in obnove države.
Ob tem Gadafija znova pozivajo, naj nemudoma odstopi in prepreči nadaljnje prelivanje krvi v Tripolisu ter drugih mestih v državi. Slovenija pa poziva Nacionalni tranzicijski svet (NTS) in uporniške sile, naj se izogibajo povračilnim ukrepom, zagotovijo zaščito civilistov, spoštujejo človekove pravice in humanitarno pravo, pri svojih nadaljnjih dejavnostih pa spoštujejo načela ter zaveze, ki so si jih zadali v Načrtu za demokratično tranzicijo Libije. Slovenija bo pri tem tudi v prihodnje NTS-ju nudila vso politično podporo, ki jo je potrdila že 20. julija s priznanjem NTS-ja kot legitimnega predstavnika libijskega ljudstva do vzpostavitve začasne vlade v Libiji po Gadafiju.

Slovenija obenem nadaljuje tudi humanitarne dejavnosti v Libiji.

Družina Gadafi vlada štiri desetletja
Zadnja bitka za Tripolis?
Kako se je rušil režim