Franciji se obeta ena največjih političnih afer: na plan prihajajo dokumenti, ki razkrivajo libijsko financiranje Sarkozyja. Foto: EPA
Franciji se obeta ena največjih političnih afer: na plan prihajajo dokumenti, ki razkrivajo libijsko financiranje Sarkozyja. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy in Moamer Gadafi
Leta 2007 sta bila tudi uradno še tesna partnerja, štiri leta pozneje pa sta postala smrtna sovražnika. Foto: EPA

Tik pred božičem je libanonski poslovnež Ziad Takieddine, ki je več kot 20 let skrbel za različne legalne in nelegalne posle Francije z državami Bližnjega vzhoda, obtožil nekdanjega predsednika Francije, da je bila prva predsedniška kampanja obilno financirana z libijskim denarjem.

Prvi obtožil Sarkozyja Gadafijev sin
Podobno obtožbo je pred časom podal že Gadafijev sin Saif Al Islam, zdaj pa je Takieddine francoskemu preiskovalnemu sodniku pokazal pisni dokaz, ki razkriva, da je Tripoli nakazal Sarkozyju nekaj več kot 50 milijonov ameriških dolarjev oz. 38 milijonov evrov.

Saif Al Islam je obtožil Sarkozyja prejetja libijskega denarja, tik preden se je zrušil polkovnikov režim, pri čemer je upornikom najbolj dejavno pomagala ravno Francija, ki je tudi dosegla, da je zveza Nato z letalskimi napadi strla hrbtenico Gadafijevih sil.

Libanonec tudi sam pod preiskavo
"Da, Libija je financirala Sarkozyja,"
je časopisu Le Parisien zatrdil 62-letni libanonski Druz, ki je sicer tudi sam pod drobnogledom francoskih finančnih oblasti, ki ga sumijo davčne utaje in številnih finančnih goljufij iz 90. let, ko je bil nekakšen francoski blagajnik za Bližnji vzhod.

Takieddine je vzdrževal tesne stike z najožjim Sarkozyjevim krogom in je bil med drugim tudi posrednik pri Sarkozyjevem prepričevanju Gadafija, da je leta 2007 izpustil na smrt obsojene bolgarske medicinske sestre in palestinskega zdravnika, ki naj bi domnevno okužili več sto libijskih otrok z virusom HIV.

Sarkozy najbolj zaslužen za zrušitev Gadafija
Obtožbe o libijskem financiranju bi lahko uničile ves ugled in dediščino Sarkozyjevega predsednikovanja, ki je imel na koncu tudi največ zaslug, da je Zahod tako z orožjem kot denarjem podprl upornike in odločilno prispeval k padcu Gadafijevega režima, ki se je končal s smrtjo samega polkovnika Moamerja Gadafija.

Leta 2007 je Sarkozy, ko je že bil predsednik Francije, presenetil svet, ko je z vsemi častmi sprejel Moamerja Gadafija. Posledično so francoska podjetja sklenila številne odmevne in bogate pogodbe z libijskimi partnerji, predvsem v naftni industriji.