AI je škodo ocenila na podlagi primerjave satelitskih posnetkov, posnetih pred napadom 2. januarja in po napadu 7. januarja letos. Foto: MMC RTV SLO/EPA
AI je škodo ocenila na podlagi primerjave satelitskih posnetkov, posnetih pred napadom 2. januarja in po napadu 7. januarja letos. Foto: MMC RTV SLO/EPA

"Posnetki kažejo opustošenje katastrofalnih razsežnosti v dveh mestih - eno je bilo v štirih urah dobesedno izbrisano z zemljevida sveta," je dejal v izjavi za javnosti raziskovalec pri humanitarni organizaciji Amnesty International (AI) Daniel Eyre.

Na fotografiji satelitskega posnetka je vidno uničenje okoli 3.700 objektov, od tega 629 v mestu Baga in 3.100 objektov v ribiški vasi Doron Bagi ob jezeru Čad. "Šlo je za namerni napad na civiliste, katerih domovi, bolnišnice in šole so uničene do tal," je dejal Eyre. V obeh vaseh prebiva večinoma krščansko prebivalstvo. Organizacija je škodo ocenila na podlagi primerjave satelitskih posnetkov, posnetih pred napadom 2. januarja in po napadu 7. januarja letos.

Ubili vse, ki so jim stopili nasproti
Humanitarna organizacija ugotavlja, da je bilo v napadu ubitih 2.000 ljudi, natančnega števila še ne morejo podati. Po navedbah tamkajšnjih oblasti je med žrtvami večina otrok, žensk in starejših, ki niso mogli dovolj hitro ubežati z granatami in jurišnimi puškami oboroženim upornikom. Kljub temu pa AI še vedno ne more določiti točnega števila žrtev pokola.

Napad mesec dni pred predsedniškimi volitvami
Zadnji napadi so se zgodili dober mesec pred nigerijskimi predsedniškimi volitvami, ki bodo najverjetneje izzvale še več prelivanja krvi. Tri severovzhodne zvezne države, najbolj na udaru Boko Harama, so ta teden vlado zaprosile za okrepitev vojaških sil. Vlada je medtem sporočila, da bodo volitve potekale tudi na severu, čeprav občutno slabšanje varnostnih razmer pomeni, da bo le malo mednarodnih opazovalcev lahko nadziralo volitve na območju, ki običajno podpira opozicijo.

Skrajna islamistična organizacija Boko Haram je bila ustanovljena leta 2002. Pomen imena organizacije v jeziku hausa, ki je najbolj razširjen jezik v Čadu, pomeni "Zahodno izobraževanje je prepovedano". Prvo vojaško operacijo so izvedli leta 2009, da bi oblikovali Islamsko državo. V napadih, ki jih izvajajo večinoma na severovzhodnem delu Nigerije, so ubili več tisoč ljudi. Za tarčo napadov pogosto izbirajo policijske postaje in sedež enot Združenih narodov v prestolnici Abuja. Zaradi nasilja organizacije je območje zapustilo okoli tri milijone ljudi. Za teroristično skupino so se razglasili leta 2013.