Nigerijska vojska se je izkazala za nemočno v boju proti skrajnežem. Foto: EPA
Nigerijska vojska se je izkazala za nemočno v boju proti skrajnežem. Foto: EPA
Tržnica v Nigeriji
Skrajneži si za tarče napada pogosto izberejo tržnice. Foto: EPA

Samomorilski napadalki sta se razstrelili na tržnici v mestu Potiskum v zvezni državi Yobe, kjer že več kot pet let prebivalstvo ustrahuje skrajna sunitska džihadistična skupina Boko Haram, ki je odgovorna za tisoče smrtnih žrtev in stotine ugrabljenih ljudi. Eden izmed prodajalcev na tržnici je povedal, da sta bili napadalki stari okoli deset let. Ubiti so bili trije ljudje, najmanj 26 pa je bilo ranjenih.

To je že drugi podoben napad v dveh dneh, potem ko se je na tržnici v mestu Maiduguri na skrajnem severovzhodu države v soboto razstrelila desetletna deklica in ubila 19 ljudi. Po pripovedovanju očividcev je imelo dekle okoli pasu privezano razstrelivo.

Mesto Potiskum je bilo že novembra tarča samomorilskega napada, ko je bilo na srednji šoli ubitih okoli 50 ljudi, med njimi večinoma dijakov, ki so se zbrali na srečanju pred začetkom pouka.

Pokol v Bagi
Boko Haram je ta teden izvedel enega najbolj krvavih napadov v Nigeriji, saj naj bi v mestu Baga ob meji s Čadom pobili kar dva tisoč ljudi. Skrajneži so prejšnji konec tedna najprej zavzeli bližnje vojaško oporišče, od tam pregnali vojake in se nato spravili nad domačine. Tisti, ki jim je uspelo pobegniti, so pripovedovali, da povsod na ulicah ležijo trupla.

Skupina, katere ime v lokalnem jeziku hausa pomeni "zahodna izobrazba je grešna", je nastala leta 2002, a se je radikalizirala šele po letu 2009, ko so nigerijske sile ubile njenega voditelja. Po razglasitvi izrednih razmer na severovzhodu države in sprožitvi vojaške operacije leta 2012 so se zadeve samo še poslabšale in število napadov od takrat le narašča.

Nigerijska vojska že nekaj časa ni kos nasilju Boko Harama, ki je postal največja varnostna grožnja v največjem afriškem gospodarstvu. Skrajneži nadzorujejo že znaten del ozemlja na severovzhodu in širijo območje svojega delovanja tudi prek meja v sosednji Čad in Kamerun.