Po strogem šeriatskem pravu so tihotapljenje mamil, posilstvo, umor in oborožen rop kaznovani s smrtjo. Foto: Reuters
Po strogem šeriatskem pravu so tihotapljenje mamil, posilstvo, umor in oborožen rop kaznovani s smrtjo. Foto: Reuters

Karla Andreeja, ki je v državi delal v naftni industriji, so aretirali avgusta lani. Od takrat je 12 mesecev preživel v zaporu Briman v Džedi, ki slovi po mučenju zapornikov in nečloveških pogojih bivanja.

Zdaj so ga savdske oblasti obsodile na 350 udarcev z bičem, zato so se njegovi trije otroci obrnili po pomoč k britanskemu premierju Davidu Cameronu. Trdijo namreč, da bi bila kazen zanj lahko usodna, saj še vedno okreva po bitki z rakom, zato so premierja prosili, naj v Rijadu skuša kaj doseči, preden se kazen izvrši. Poleg tega ima Andreejeva žena Alzheimerjevo bolezen in umira.

"Naš oče je 25 let življenja poklonil Savdski Arabiji, zdaj pa z njim tako ravnajo. Do aretacije je bil vedno zadovoljen z delom in se je v državi počutil varnega. Star je 74 let, trikrat je prebolel raka, njegova žena pa doma v Londonu umira. Potrebuje zdravniško oskrbo, zato bi ga 350 udarcev z bičem brez dvoma ubilo, zato pozivamo Davida Camerona, naj sam osebno posreduje in poskuša spraviti našega očeta domov. Savdska vlada bo poslušala le njega," je dejal Andreejev sin Simon.

Njegova hči pa je dodala: "Res je, moj oče je prekršil zakone v državi, ki prepoveduje alkohol, a svojo kazen je že dobil. V zaporu je preživel eno leto."

Strogo šeriatsko pravo
Britansko zunanje ministrstvo je sporočilo, da britansko osebje v Rijadu skuša pomagati Andreeju in ga pogosto obiskuje ter je v stiku z njegovim odvetnikom. "Opozorili smo na primer in upamo, da ga bodo kmalu izpustili," so dodali.

V tej konservativni državi velja stroga prepoved uporabe in prodaje alkohola, poleg tega morajo vsi spoštovati stroga pravila glede vedenja in oblačenja, nezakoniti so tudi posedovanje pornografskega materiala, istospolnost, uvoz svinjine ter fotografiranje javnih zgradb, ženske pa ne smejo imeti vozniškega izpita.

Mnogi ljudje so obsojeni na smrtno kazen, po poročanju Telegrapha je vsaka dva dni usmrčen en človek. V prvem polletju letošnjega leta sta bila usmrčena 102 človeka, lani v vsem letu pa 90.