Senatorji so se uprli Bushevemu načrtu. Foto: EPA
Senatorji so se uprli Bushevemu načrtu. Foto: EPA

Predsednikova politika do Iraka nima podpore. Za vse nas bo bolje, da to spozna čim prej in začne ustrezno ukrepati.

Senator Joseph Biden
George Bush
Bo George Bush izpeljal svoj načrt kljub vedno večjemu nasprotovanju tako javnosti kot politike? Foto: EPA
Senatorji proti Bushu

Dva demokrata, Joseph Biden in Carl Levin, in republikanec Chuck Hagel, ki so se podpisali pod sicer neobvezujočo resolucijo, trdijo, da vpoklic novih vojakov ni v interesu ZDA in da bi morali nadzor nad varnostjo v državi kar se da hitro predati iraški vladi.

Vsi trije so veliki nasprotniki vojne v Iraku in pravijo, da je vpoklic novih vojakov mogoč le s popolno podporo ljudstva in kongresa. Resolucijo je takoj po predstavitvi podpisala še ena republikanska senatorka, Olympia Snowe, pričakujejo pa, da bodo o njej v senatu glasovali čez približno dva tedna.

Kot poroča BBC, resolucija v nobenem imenu ne bo imela nobene pravne veljave, a bodo z njo lahko senatorji predsedniku Bushu pokazali, da se ne strinjajo z njegovo strategijo.

Bush se na resolucijo požvižga
Takoj po objavi resolucije je tiskovni predstavnik Bele hiše Tony Snow povedal, da resolucija ne bo vplivala na odločenost predsednika, da v Irak pošlje nove vojake in tako zajezi nasilje v državi. "Predsednik ima kot vrhovni poveljnik oboroženih sil nekatere dolžnosti, ki jih bo izpeljal," je še povedal Snow.

Demokrati bojevito proti Bushu
To pa ni bila edina akcija, ki so jo sprožili demokrati, da bi dokazali nesmiselnost Busheve strategije. Senator Christopher Dodd je predstavil zakon, v skladu s katerim bi Bush potreboval podporo kongresa za kakršno koli povečanje števila vojakov v Iraku, v predstavniškem domu pa so demokrati predstavili zakon, ki zahteva popoln umik ameriške vojske iz Iraka v roku šestih mesecev.

Predsednik George Bush je prejšnji teden objavil novo strategijo za nadaljevanje vojne v Iraku, ki predvideva napotitev 21.500 novih vojakov v Irak, ki naj bi pomagali zajeziti sektaško nasilje v državi, ki še vedno vsak dan terja na desetine nedolžnih življenj.

Predsednikova politika do Iraka nima podpore. Za vse nas bo bolje, da to spozna čim prej in začne ustrezno ukrepati.

Senator Joseph Biden
Senatorji proti Bushu