Ameriški pravosodni minister Jeff Sessions je senatnemu odboru pojasnjeval svojo vlogo glede srečanj z ruskimi predstavniki pred lanskimi predsedniškimi volitvami. Foto: Reuters
Ameriški pravosodni minister Jeff Sessions je senatnemu odboru pojasnjeval svojo vlogo glede srečanj z ruskimi predstavniki pred lanskimi predsedniškimi volitvami. Foto: Reuters

"Nikoli se nisem srečal ali govoril z Rusi ali katerimi koli tujimi uradniki glede katere koli vrste motenj v kateri koli kampanji ali volitvah v Združenih državah Amerike," je zatrdil Sessions.

Kot je dejal, so vsi namigi, da je sodeloval s Kremljem, "šokantna in prezirljiva laž". Članom senatnega odbora je zatrdil, da med Trumpovo predsedniško kampanjo ni nikoli slišal nobenega namiga, da je v kampanjo kakor koli vpletena Rusija.

Ob tem je dejal, da ne ve, ali predsednik Donald Trump snema pogovore v Beli hiši, na vprašanje, ali je s Trumpom govoril o Comeyjevem vodenju (James Comey je bil nekdanji direktor FBI-ja, ki ga je Trump nedavno odpustil) preiskave o ruskem vmešavanju v ameriško predsedniško kampanjo, pa ni želel odgovoriti.

"Izločil sem se iz vseh preiskav o domnevnem ruskem vmešavanju v ameriške volitve, nisem pa se izločil od branjenja svoje časti pred nedostojnimi in lažnimi obtožbami," je v uvodnem nagovoru dejal Sessions.

V svojem nastopu je po navedbah BBC-ja povedal tudi, da je dvakrat srečal ruskega veleposlanika v ZDA Sergeja Kisljaka, ni pa se mogel spomniti, ali je veleposlanika srečal tudi na dogodku takrat še predsedniškega kandidata Trumpa v hotelu Mayflower 27. aprila lani, kot so poročali ameriški mediji. "Ne spomnim se, da bi se srečali ali govoril z ruskim veleposlanikom ali katerim drugim ruskim uradnikom. Če je prišlo do kakšne kratke komunikacije z ruskim veleposlanikom na tistem sprejemu, se tega ne spomnim."

Na vprašanje demokratskega podpredsednika odbora Marka Warnerja o njegovi vlogi pri odpustitvi nekdanjega direktorja FBI-ja Jamesa Comeyja, je dejal, da z njim pred odpuščanjem ni nikoli govoril. Ob tem pa je pojasnil, da verjame, da je bila njegova odgovornost, da je kot pravosodni minister sodeloval pri sprejemu odločitve o odpustitvi Comeyja.

Obtožbe o ruskem vmešavanju preiskuje tako več odborov senata kot tudi FBI ter posebni tožilec Robert Mueller. Odbor obveščevalnih agencij je že pozval tako Comeyja kot Belo hišo, naj z njimi delita zapiske in posnetke srečanj med Comeyjem in Trumpom.

Comeyjeve ostre besede proti Trumpu
Kot smo poročali, je Comey v svojem pričanju pred senatnim odborom pretekli teden navrgel nekaj ostrih pripomb proti predsedniku Trumpu in dejal, da mu je ta naročil, naj FBI prekine preiskavo proti varnostnemu svetovalcu Michaelu Flynnu glede ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve. Trump je v odzivu zanikal, da je poskušal vplivati na preiskave FBI-ja in je Comeyja obtožil laganja pod prisego.