Vodja unionistov je dolgo zavračal srečanje z Adamsom zaradi Sinn Feinovega zavezništva z Irsko republikansko armado. Foto: EPA
Vodja unionistov je dolgo zavračal srečanje z Adamsom zaradi Sinn Feinovega zavezništva z Irsko republikansko armado. Foto: EPA
V sektaškem nasilju na Severnem Irskem je v tridesetih letih umrlo okoli 3.600 ljudi. Foto: EPA
Dogovor protestantov in katolikov

Po zgodovinskem srečanju vodje unionistov Iana Paisleyja in stranke Sinn Fein Gerryja Adamsa sta politična nasprotnika izrazila prepričanje, da bo dogovor pripomogel k utrditvi miru na Severnem Irskem.

Vodja Demokratične unionistične stranke (DUP) Paisley je dodal, da bodo v prihodnjih tednih potrebna redna srečanja, na katerih bodo sedelovale vse vladne stranke, ki se bodo morale dogovoriti o podrobnostih dogovora.

Adams je dejal, da "dogovor označuje začetek novega obdobja za politiko otoka". Protestanti in katoliki so bili na Severnem Irskem v sporu že stoletja, DUP si želi ohraniti vezi z Britanijo, končni cilj Sinn Feina pa je združena Irska.

DUP je do zdajj zavračal sodelovanje s Sinn Feinom, ker naj ta ne bi bil popolnoma zavezan zakonu in redu. DUP-u naj bi v novi regionalni vladi pripadlo pet mest, med njimi premiersko, Sinn Feinu štiri, zmernim strankam pa tri mesta.

Britanija zadovoljna z dogovorom
VB in Irska sta že več let pritiskala na severnoirske stranke, naj dosežejo dogovor o delitvi oblasti in končajo večletno nasilje. Britanski premier Tony Blair je zato pozdravil dosežen dogovor med protestanti in katoliki, VB pa je Severni Irski ponudil dodatno milijardo funtov sredstev, vendar pod pogojem, da bo nova vlada oblikovana do roka.

Če predstavniki največjih severnoirskih strank, DUP-a in katoliškega Sinn Feinna, dogovora o novi 12-članski vladi ne bi dosegli, bi Severni Irski grozila razpustitev skupščine in vrnitev pod neposredno upravo Londona.

Dogovor protestantov in katolikov