Visoka kazen zaradi kraje plakata oziroma
Visoka kazen zaradi kraje plakata oziroma "sovražnega dejanja proti državi. Foto: Reuters
15 let prisilnega dela za 21-letnega Američana

Obsojeni Otto Frederick Warmbier je 29. februarja na novinarski konferenci priznal, da je v hotelu Yanggakdo International Hotel res ukradel napis, saj so ga v njegovi verski skupnosti prosili, naj s potovanja po Severni Koreji "nazaj prinese trofejo".

Kot poroča BBC-jev dopisnik Stephen Evans, je kazen 15 let prisilnega dela za tujca izjemno visoka - Severna Koreja je za tujce že v preteklosti uporabila podobne ukrepe, ki pa niso bili tako strogi. "To bi bila lahko posledica izjemno napetih političnih odnosov med ZDA in Pjongjangom," je pojasnil.

Severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA je dejanje Warmbierja označila z besedami, da je "hotel uničiti enotnost države", saj je bil "zaveden" od ameriške vlade.
21 let star študent univerze v Virginiji je med drugim na tiskovni konferenci dejal, da je bil namen njegovega dejanja "škodovati delovni etiki in motivaciji korejskega ljudstva. Namen je bil neumen" in še "to je bila največja napaka v mojem življenju".

ZDA zahtevajo izpustitev Warmbierja
ZDA so Severno Korejo že pozvale, da naj Warmbierja takoj izpustijo in pomilostijo. Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je obtožil Pjongjang, da uporablja ameriške državljane za "orodje svoje politične agende". Dodal je, da ga zaradi obtožb, za katere ga bremenijo, ne v ZDA niti v katerikoli drugi državi na svetu ne bi aretirali in zaprli. Odnosi med Pjongjangom in Washingtonom so se znova zaostrili, potem ko je severnokorejski predsednik Kim Džong Un pred dnevi odredil nove jedrske poskuse, pri katerih naj bi uporabili miniaturne bojne konice, ki naj bi jih razvili severnokorejski znanstveniki.

15 let prisilnega dela za 21-letnega Američana