Severnokorejski voditelj je lani preživel srčni napad. Foto: EPA
Severnokorejski voditelj je lani preživel srčni napad. Foto: EPA
Iztrelišče Musudan-Ri
Raketo kratkega dosega naj bi izstrelili z izstrelišča Musudan-Ri. Foto: Reuters
Japonec prebira časopis
Japonska se je že odzvala na severnokorejski poskus. Foto: Reuters
Jedrski poskus Severne Koreje

Država, ki trdi, da mora zaradi nevarnosti, ki ji preti v tem sovražnem svetu, povečati zaloge jedrskega orožja, naj bi poskus izvedla pod zemljo. To je drugi severnokorejski jedrski poskus, državna tiskovna agencija KCNA pa poroča, da naj bi bil glede na tehnologijo in eksplozivno moč zahtevnejši. Prvega je Severna Koreja izvedla oktobra 2006.


Ruska vojska je sporočila, da je imel poskus moč 20 kiloton, rusko zunanje ministrstvo pa je državljane pozvalo, naj ne bodo panični in naj ohranijo mirno kri. Ameriški center za geološko opazovanje poroča, da je v okolici, kjer naj bi Severna Koreja opravila poskus, zaznal potres z močjo 4,7 stopnje po Richterjevi lestvici.

Nekaj ur pozneje so južnokorejski diplomatski viri sporočili, da naj bi Severna Koreja izstrelila še tri raketo kratkega dosega. Šlo naj bi za rakete zemlja-zrak z dosegom okoli 130 kilometrov. Izstreljene so bile z istega izstrelišča, ki je bilo uporabljeno že aprila ob izstrelitvi rakete v vesolje.

Južnokorejske borze v rdečem
Poročilo o jedrskem poskusu je že odmevalo v Južni Koreji. Predvsem se je poznalo na borzah, saj je glavni južnokorejski borzni indeks padel za štiri odstotke, hkrati pa je padla tudi vrednost vona. Analitiki menijo, da bo imel poskus le kratkoročen vpliv na finančne trge.

Poskus je Pjongjang napovedoval
Severna Koreja je poskus izvedla, potem ko ga je več tednov javno napovedovala. Sporočila je, da ji ne prestane drugega, kot da to stori, saj so bili po aprilski izstrelitvi rakete v vesolje sprejeti ostrejši ukrepi proti državi.

Severna Koreja trdi, da je aprila v orbito izstrelila satelit, Zahod pa meni, da je preizkusila raketo dolgega dosega. Zaradi dodatnih ukrepov je Severna Koreja napovedala, da bo prekinila šeststranske pogovore o jedrskem programu. Nekateri poznavalci menijo, da si želi s to potezo severnokorejski voditelj Kim Džong Il, ki naj bi lani preživel srčni infarkt, povečati priljubljenost v državi.

Proti Severni Koreji so bile sankcije sprejete že po juliju 2006, ko je država izstrelila raketo dolgega dosega, ki je eksplodirala le nekaj sekund po izstrelitvi. Takrat je VS sprejel resolucijo, ki Pjongjangu prepoveduje izstreljevanje balističnih raket. Šlo je za poskusno izstrelitev tipa rakete, ki naj bi državi omogočal, da bi s svojim orožjem dosegla ZDA.

M. R.

Jedrski poskus Severne Koreje