Ameriški predsednik se je odzval s pisnim sporočilom za javnost. Foto: EPA
Ameriški predsednik se je odzval s pisnim sporočilom za javnost. Foto: EPA
Dimitrij Medvedjev in Javier Solana
Ruski predsednik se osebno še ni odzval, evropski predstavnik pa je dejal, da se bo Evropska unija s partnericami posvetovala o primernem odgovoru. Foto: EPA
Ostri odzivi na dejanje Pjongjanga

Ameriški predsednik Barack Obama je v sporočilu za javnost obsodil jedrski poskus Severne Koreje, za katerega je zapisal, da spodkopava svetovni mir. "Severna Koreja neposredno in brezobzirno izziva mednarodno skupnost. Njeno obnašanje povečuje napetosti in spodkopava stabilnost v Severnovzhodni Aziji," je zapisal ameriški voditelj.

Severnokorejski jedrski poskus je obsodila tudi Slovenija. "Jedrski poskus predstavlja kršitev resolucije Varnostnega sveta ZN-a 1718 in pomeni resno grožnjo mednarodnega miru in varnosti," je zapisalo slovensko zunanje mnistrstvo in Pjongjang pozvalo k vrnitvi k šeststranskim pogajanjem ter s tem k zmanjšanju napetosti v tem delu sveta.

Obsodbe v Evropi
Zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Javier Solana je prav tako obsodil dejanje, ki po njegovih besedah pomeni grožnjo miru in varnosti v regiji. "Taka neodgovorna dejanja Severne Koreje zahtevajo odločen odziv mednarodne skupnosti. Evropska unija bo v stiku s svojimi partnerji, s katerimi bo obravnavala primerne ukrepe," je še dodal Solana.

Francosko zunanje ministrstvo je v izjavi za javnost zapisalo, da obsoja tako dejanje Pjonganga, zaradi česar bo dobro premislilo o uvedbi dodatnih ukrepov proti Severni Koreji. Podobno se je odzval tudi britanski premier Gordon Brown. "To dejanje bo spodkopalo prizadevanja za mir na Korejskem polotoku in ne bo prispevalo k varnosti Severne Koreje. Mednarodna skupnost bo državo obravnavala kot partnerico, če se bo vedla odgovorno. V nasprotnem primeru lahko pričakuje le še večjo osamo," je povedal britanski premier.

Napovedano izredno zasedanje VS-ja
Na to temo se bo nocoj sešel tudi Varnostni svet ZN-a, je potrdil ruski veleposlanik v New Yorku Vitalij Čurkin. Sicer pa je zaskrbljenost nad poskusom izrazil tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Japonska že razmišlja o svojih ukrepih
Ostro se je odzvala tudi Japonska, ki je takoj zahtevala zasedanje VS-a ZN-a, zahtevala pa bo tudi sprejetje nove resolucije. Hkrati Tokio razmišlja o razširitvi gospodarskih ukrepov proti Severni Koreji. Tudi Južna Koreja je že napovedala izredno zasedanje ministrskega zbora.

Na poskus se je odzvala tudi Kitajska. Uradni Peking je sporočil, da "odločno nasprotuje" poskusu, a kljub temu po vse verjetnosti ne bo podprl strožjih ukrepov proti komunistični državi, menijo analitiki, ki poznajo kitajske razmere.

Avstralski zunanji minister Stephen Smith je dejanje označil za provokativno. "Zato ker je Severna Koreja izvedla podzemno jedrsko eksplozijo, si zasluži le popolno obsodbo, ki bi morala odmevati na območju in po vsem svetu," je Smith dejal v parlamentu.

M. R.

Ostri odzivi na dejanje Pjongjanga