Severna Koreja ostaja najbolj skrivnostna država na svetu. Herojske zgodbe ostajajo del njihove propagande, s katero svetu predstavljajo rajsko podobo Kimovega kraljestva. Foto: Reuters
Severna Koreja ostaja najbolj skrivnostna država na svetu. Herojske zgodbe ostajajo del njihove propagande, s katero svetu predstavljajo rajsko podobo Kimovega kraljestva. Foto: Reuters

Severnokorejski državni mediji poročajo, da bodo najstnico počastili ne le s priznanjem, po njej bodo poimenovali tudi šolo, ki jo je obiskovala, priznanja pa so prejeli tudi njeni starši in učitelji.

Slike skušala obdržati nad vodo
Han Hjon-Gjong
je umrla 11. junija, ko je na svojem poplavljenem domu skušala rešiti portrete ustanovitelja Severne Koreje Kim Il Sunga in njegovega sina in naslednika, lani umrlega Kim Džong Ila. Utopila naj bi se v deroči vodi, medtem ko je portrete, zavite v plastične vrečke, skušala obdržati nad vodno gladino.

Časnik vladajoče stranke Rodong Sinmun je ob poročilu o dekličini smrti in njenem junaštvu hvalil tudi politični sistem, "ki vzgaja take otroke". Dinastija Kim, ki Severni Koreji vlada že vse od njene ustanovitve leta 1948, je predmet vsesplošnega čaščenja, njeni člani pa za Severne Korejce predstavljajo pravi kult.

Znane so tudi druge zgodbe o junaštvu ljudi, ki so za portrete voditeljev žrtvovali svoja življenja. Leta 2007 je uradna severnokorejska tiskovna agencija KCNA poročala o kmetu, ki je v zemeljskem plazu izgubil ženo in otroka, a je uspel rešiti Kimove portrete.

Nad Severnimi Korejci bedi "sveta trojica"
Podobe Kim Il Sunga in njegovega sina Kim Džong Ila so v Severni Koreji navzoče povsod, visijo na stenah domov, uradov in drugih javnih ustanov. Viseti morajo natanko na sredini zidu, okoli njih pa ne sme biti nobenih drugih slik ali okrasja. V zadnjih letih so se omenjenima Kimoma pridružile še podobe Kim Džong Una, novega vladarja "samotarskega kraljestva".