Severna Koreja ves čas zavrača vpletenost v hekerski napad na družbo Sony. Foto: Reuters
Severna Koreja ves čas zavrača vpletenost v hekerski napad na družbo Sony. Foto: Reuters
Interview
Komedija Setha Rogena in Jamesa Franca namreč govori o poskusu atentata na severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

"Kot odziv na obtožbe, ki jih v javnost lansirajo ZDA in nimajo nikakršnega temelja, predlagamo skupno preiskavo," je sporočil tiskovni predstavnik Severne Koreje. "Če ZDA ne bodo sodelovale v skupni preiskavi in bodo še naprej govorile o nekakšnem odgovoru, s tem, da nas bodo vključevale v ta primer, morajo vedeti, da bodo sledile globoke posledice."

Ameriški predsednik Barack Obama je na petkovi tiskovni konferenci potrdil, da je FBI res ugotovil, da je za napade hekerjev odgovoren Pjongjang, in napovedal "proporcionalen odgovor" ZDA v času in na kraju, ki bo ustrezal njemu. Hkrati je obžaloval, da so se v filmski družbi odločili, da bodo predvajanje filma odpovedali, kar je označil za "napako".

"Hekerji bodo vdirali v računalniške sisteme in vlada bo storila vse, da jih prepreči, ne morejo pa dovoliti, da lahko neki diktator vsiljuje cenzuro v ZDA," je še dejal. Severna Koreja je že pred časom zavrnila vpletenost v primer. Državna agencija KCNA je objavila izjavo visokega vojaškega poveljnika, ki je izjavil, da gre le za "nore govorice".

Grožnje
Neznani hekerji so novembra letos iz računalniškega sistema Sonyja ukradli osebne podatke zaposlenih, informacije o filmih, ki so šele v pripravi, in tudi elektronsko pošto ter dohodke zaposlenih. Poleg tega so zagrozili s terorističnimi napadi na premiero filma The Interview.

Komedija Setha Rogena in Jamesa Franca namreč govori o poskusu atentata na severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. Hekerji so ob vdoru pustili sporočilo, ki se je navezovalo na teroristični napad 11. septembra 2001, in zapisali, da bo "svet poln strahu, če bo film The Interview predvajan".

Sony bi film vendarle predvajal
Izvršni direktor studia Sony Pictures Entertainment Michael Lynton je zdaj sporočil, da podjetje vendarle ni odpovedalo celotne distribucije filma, temveč le božično predvajanje, saj že razmišljajo, kako bi lahko film predvajali na drugih kanalih. "Brez kinematografov filma ne moremo predvajati na božič. Druge izbire nismo imeli. Tega si sicer še vedno želimo, zato upamo, da si ga bodo vsi tisti, ki ga želijo videti, lahko tudi ogledali."

Igralec George Clooney je za spletno stran Deadline v četrtek dejal, da bi morali film predvajati na spletu, "saj Hollywood ne sme dopustiti, da ga bo ustrahovala Severna Koreja".