Južnokorejska vojska je v pripravljenosti na morebitni napad s severne sosede. Foto: EPA
Južnokorejska vojska je v pripravljenosti na morebitni napad s severne sosede. Foto: EPA

Z izjavo se je režim v Pjongjangu odzval na demonstracije, ki so bile v ponedeljek v Seulu in kjer so ljudje zažigali slike nekdanjega severnokorejskega voditelja Kim Džong Ila in sedanjega voditelja Kim Džong Una. Vodstvo severnokorejske vojske je dejanje protestnikov označilo za "hudobno in neopravičljivo dejanje", od Seula pa so zahtevali opravičilo, sicer naj bi sledilo takojšnje maščevanje.

"Naše maščevalno dejanje se bo začelo nenapovedano in bo usmerjeno proti vsem sovražnim silam, ki želijo prizadeti dostojanstvo našega vodstva," je vojaško poveljstvo zapisalo v sporočilu za javnost. Južna Koreja je sporočila, da spremlja razmere, in izrazila obžalovanje zaradi groženj Severne Koreje.

Severna Koreja je v ponedeljek praznovala obletnico rojstva ustanovitelja države Kim Il Sunga. Ob tem so številne države, mediji in analitiki ugibali, ali bo Pjongjang ob tej priložnosti izvedel nov raketni poskus, a se to ni zgodilo.

Na meji med Korejama strmoglavil ameriški helikopter
Medtem je v bližini meje med Severno in Južno Korejo strmoglavil ameriški vojaški helikopter, ki je sodeloval na skupnih ameriško-južnokorejskih vojaških vajah. Šlo je za helikopter ameriških marincev CH-53, kjer je bilo poleg posadke še 13 ljudi. Nesreča, ki so jo v ameriški vojski označili kot "trd pristanek" in ki se je zgodila v južnokorejski pokrajini Cheolwon, ki meji na Severno Korejo, ni zahtevala žrtev.

V Južni Koreji je stalno nameščenih 28.500 ameriških vojakov, trenutno pa v državi potekajo tudi vojaške vaje ameriške in južnokorejske vojske. V Južni Koreji zaradi že omenjenih groženj Severne Koreje velja visoka stopnja vojaške pripravljenosti.