Kerry je Južni Koreji obljubil, da ji bodo ZDA stale ob strani v primeru izbruha konflikta na Korejskem polotoku. Foto: EPA
Kerry je Južni Koreji obljubil, da ji bodo ZDA stale ob strani v primeru izbruha konflikta na Korejskem polotoku. Foto: EPA
Pjongjang
Rakete musudan, ki naj bi jih Severna Koreja namestila na vzhodni obali, imajo doseg med 3.000 in 4.000 kilometri, kar pomeni, da lahko dosežejo ameriška vojaška oporišča na zahodu Tihega oceana. Foto: EPA
Kim Džong Il
Mladi Kim je po letu dni vladanja še vedno neznanka za zahod. Foto: EPA
Je Severna Koreja sposobna jedrskega napada?

Kerry je skupaj z generalnim sekretarjem zveze Nato obiskal južnokorejsko prestolnico v času vse večjih napetosti na korejskem polotoku. Za ameriškega državnega sekretarja je retorika Severne Koreje nesprejemljiva po vseh standardih.

Po njegovih besedah bi bila velika napaka, če bi se severnokorejski voditelj Kim Džong Un odločil za izstrelitev balistične rakete, saj bi to prispevalo k že tako negotovim in nevarnim razmeram. Kim je opozoril, da se mora zavedati posledic izbruha konflikta.

"Vsi smo si enotni glede tega, da ne bomo sprejeli Severne Koreje kot jedrske sile," je zatrdil.

Države z jedrskim orožjem:

DržavaŠtevilo jedrskih konic
ZDA

7.650

Rusija8.420
Velika Britanija225
Francija300
Kitajska240
Indija80 - 100
Pakistan90 - 100
Severna Korejamanj kot 10
Izrael80

Kerry meni, da lahko pomembno vlogo v trenutnih razmerah odigra Kitajska s svojim vplivom na Severno Korejo. Pojasnil je še, da je ameriški predsednik Barack Obama v poskusih zmanjšanja napetosti ukazal, da se ne izvedejo nekatere vojaške vaje.

Česa je sposobna Severna Koreja?
Pentagon je skušal zmanjšati pomen ocen ene od svojih obveščevalnih agencij, ki je ugotovila, da ima Severna Koreja verjetno jedrsko orožje, ki bi ga lahko namestila na balistično raketo.

Obrambna obveščevalna agencija je s svojo študijo sprožila strahove, da je nepredvidljiv režim v Pjongjangu vse bližje sposobnosti napada z jedrski orožjem.

Njene ocene iz prejšnjega meseca so v javnost zašle, ko je republikanski kongresnik Doug Lamborn spraševal Pentagon o severnokorejskem jedrskem programu na podlagi poročila, s katerega je bila pomotoma umaknjena oznaka zaupno, zaradi česar je bilo razkrito na seji kongresnega odbora za obrambo v četrtek.

Tajno poročilo agencije z zmerno gotovostjo ocenjuje, da ima Severna Koreja jedrsko orožje, ki ga lahko namesti na balistično raketo. V poročilu sicer ugotavljajo, da bi bil vsak tak izstrelek nezanesljiv.

Ameriške oblasti in Južna Koreja so kasneje skušale zmanjšati pomen poročila, ki je vnesel nov nemir v že tako napete razmere na Korejskem polotoku, potem ko je v zadnjem mesecu Pjongjang stopnjeval vojaško retoriko in grožnje z napadom na ZDA ter Južno Korejo.

"Netočno bi bilo namigovati, da je severnokorejski režim polno preizkusil, razvil ali demonstriral vse potrebne sposobnosti glede navedb," je dejal tiskovni predstavnik Pentagona George Little. Visoki obveščevalni uslužbenec John Clapper je opozoril, da ugotovitev poročila ne deli vsa ameriška obveščevalna skupnost.

Kako bo Pjongjang počastil obletnico?
Medtem sta Washington in Seul ocenila, da je severnokorejska vojska na vzhodni obali namestila najmanj pet raket srednjega dosega, kar bi lahko delovalo kot priprave na preizkusno izstrelitev, s katero bi pokazali sposobnost napada na ameriško vojaško oporišče na otoku Guamn v zahodnem delu Tihega oceana.

Čeprav večina poznavalcev na zahodu ocenjuje, da so grožnje Pjongjanga z napadom, po možnosti tudi jedrskim, namenjene pretežno utrjevanju oblasti Kim Džong Una predvsem med vojaško hierarhijo, in so si skoraj enotni v oceni, da je mednarodno izolirana država še daleč od sposobnosti napada z jedrsko konico, pa vseeno le ugibajo, kakšna bo naslednja poteza mladega in neizkušenega voditelja, ki je oblast prevzela šele pred enim letom.

Vsi zdaj pričakujejo 15. april, ko Severna Koreja praznuje obletnico rojstva ustanovitelja Ljudske demokratične republike Koreje Kim Il Sunga. Podobne pomembne obletnice so bile v preteklosti pogosto priložnost za demonstracijo moči severnokorejskega režima za domače in tuje potrebe.

Je Severna Koreja sposobna jedrskega napada?