Okoljevarstveniki nasprotujejo vrtanju in črpanju nafte na Arktiki. Foto: EPA
Okoljevarstveniki nasprotujejo vrtanju in črpanju nafte na Arktiki. Foto: EPA

Shell je dela začel že prejšnji mesec, a je lahko vrtal le v zgornjih delih dveh vrtin blizu obale Aljaske. Da je prejel še zadnje dovoljenje, je moral Shell popraviti ključen kos opreme. Zdaj lahko podjetje vrta v oceansko dno, v katerem je nafta, in sicer prvič po tem, ko je pred dvema desetletjema izvrtal poskusno vrtino.

Za projekt je Shell namenil že okoli sedem milijard dolarjev, v podjetju pa so prepričani, da bodo odkrili ogromne količine nafte na tem območju. Strokovnjaki sicer menijo, da je na območju Arktike več kot 20 odstotkov vseh neodkritih zalog nafte in zemeljskega plina na svetu.

Okoljevarstvene organizacije nasprotujejo vrtanju, ki bi lahko škodovalo celotni regiji. Okoljsko tveganje je preprosto preveliko, zato bi morali pustiti neodkrito nafto na tem območju pri miru, trdijo okoljevarstveniki.

Vlada in Shell skupaj
Na drugi strani pa stojita tako Shell kot ameriška vlada. Shell vztraja, da lahko nafto kljub okoljskim tveganjem črpa varno. To nafto je po mnenju podjetja treba črpati zaradi vse večjih svetovnih potreb po energentih v prihodnjih desetletjih.

Shellu hrbet krije ameriška administracija. Vlada v Washingtonu je sporočila, da Shellovo početje nadzirajo "24 ur na dan", da bi zagotovili kar "največjo možno varnost". Tudi predstavnik Shella je poudaril osredotočanje podjetja na varnost.