Spopadi med suniti in šiiti vodijo Jemen v vse večji razkol v državi. Foto: Reuters
Spopadi med suniti in šiiti vodijo Jemen v vse večji razkol v državi. Foto: Reuters

Dobra dva tedna po odstopu predsednika Abdrabuha Mansurja Hadija in vlade premierja Halida Bahaha so šiitski uporniki razglasili tudi začasno ustavo, ki bo veljala v prehodnem obdobju. V skladu s tem dokumentom bo vzpostavljen 551-članski organ, ki bo izbral petčlanski predsedniški svet. Ta bo nato oblikoval prehodno vlado, ki bo državo vodila dve leti.

Hutiji, ki predstavljajo manjšinske šiite s severa države, so ukrepe sprejeli dva dni po izteku tridnevnega ultimata, ki ga je ta šiitska milica dala političnim strankam za dogovor o rešitvi krize v državi. Če dogovor ne bo dosežen, so zagrozili, da bodo delovali enostransko. Suniti in politične stranke z juga države hutijskega prevzema oblasti ne priznavajo.

Menjava oblasti
Hutiji so prestolnico Sano zasedli septembra lani. Januarja so nato zasedli predsedniško palačo in glavne vladne urade, kar so oblasti označile za poskus državnega udara. To je državo pahnilo še v globljo krizo, predsednik in premier pa sta odstopila.

Najrevnejša država na Arabskem polotoku se utaplja v kaosu že vse od leta 2012, ko je ljudska vstaja z oblasti odnesla dolgoletnega avtokratskega predsednika Alija Abdulaha Saleha. Ta naj bi podpiral Hutije, to pa očitajo tudi Iranu. ZDA, Savdska Arabija in druge zalivske države po drugi strani podpirajo sunita Hadija.