Bin Ladnovi sinovi zahtevajo dokaze, saj ne verjamejo, da je njihov oče mrtev. Foto: Reuters
Bin Ladnovi sinovi zahtevajo dokaze, saj ne verjamejo, da je njihov oče mrtev. Foto: Reuters

Omar bin Laden, četrti sin Osame bin Ladna, ki se je že nekajkrat oddaljil od ideologije svojega očeta, je v imenu svojih bratov časniku New York Times v torek poslal pismo, kjer so zapisali, da zaradi pomanjkanja dokazov (niso videli trupla ali fotografij) ne verjamejo, da je bin Laden resnično mrtev.

V pismu so zapisali še, da bi radi vedeli, zakaj pripadniki posebne enote bin Ladna niso ujeli živega, in se ob tem vprašali, da če bi bin Laden res bil mrtev, "zakaj ga oboroženi vojaki niso aretirali in postavili pred sodišče, da bi lahko ves svet slišal njegovo resnico". Zapisali so, da so ameriške sile z ubojem bin Ladna prekršile mednarodno pravo in da so tudi nekdanjemu iraškemu predsedniku Sadamu Huseinu ali nekdanjemu srbskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću dali pravico, da se zagovarjajo.

Celotno pismo lahko preberete tukaj.

Sinovi bodo zahtevali preiskavo
"Zagovarjamo stališče, da tovrsten uboj ni rešitev za politične težave, saj je treba v vsakem primeru zadostiti pravici," so še zapisali v pismu in dodali, da bodo zahtevali preiskavo, zakaj so bin Ladna ubili brez predhodnega sojenja. Ob tem so zapisali še, da bi morali Američani vse bin Ladnove sorodnike, ki so jih zajeli med akcijo, tri žene in številne otroke, izpustiti.

Sinovi so izrazili tudi prepričanje, da je bila odločitev, da bin Ladna pokopljejo v morju, slaba in da so družino prikrajšali za primerno slovo. V tem času se je tudi na eni izmed džihadističnih spletnih strani SITE Intelligence Group pojavilo sporočilo, kjer je zapisano, da je pokop bin Ladna v morju "ponižal in osramotil njegovo družino".

Ameriški kongresniki bodo videli fotografije
Ameriška administracija se je odločila, da bo izbranim članom senata in predstavniškega doma pokazala fotografije trupla Osame bin Ladna, ki so ga pripadniki posebnih enot ubili med napadom na posestvo v Abotabadu 2. maja.

Obama bo dovolil, da fotografije pogledajo člani odborov za oborožene sile in obveščevalne dejavnosti v obeh domovih kongresa, za to pa bodo morali iz Washingtona odpotovati v bližnji Langley, kjer ima sedež obveščevalna agencija Cia. Datum ogleda fotografij še ni določen.

Predsednik ZDA Barack Obama se je odločil, da fotografije ne bodo objavili za širšo javnost, saj je prepričan, da se ne gre naslajati nad podobami mrtvega sovražnika in da bi to lahko podžgalo sovraštvo do ZDA. Ta odločitev je le še utrdila teorije zarote med tistimi, ki ne verjamejo uradnim trditvam ameriške vlade.