Rusija ima svoja letala nameščena v zračnem oporišču Hmeimim. Foto: Reuters
Rusija ima svoja letala nameščena v zračnem oporišču Hmeimim. Foto: Reuters
Nekdanja kontrolna točka IS-a v al-Babu. Foto: Reuters

Rusija in Turčija sta prvo skupno operacijo izvedli manj kot teden dni po podpisu dogovora o usklajevanju delovanja zračnih sil pri izvajanju napadov na teroristične cilje v Siriji.

General polkovnik Sergej Rudskoj je sporočil, da je bilo v današnjem napadu uničenih 36 tarč. Dodal je, da so sirske oblasti odobrile operacijo, ki je bila po njegovih besedah zelo učinkovita.

Kot poroča BBC, je sicer precej neobičajno, da ruske zračne sile izvajajo skupne napade s članico Nata, kar Turčija je. In čeprav so ruski viri navedli, katera letala so v napadih sodelovala, še vedno ni jasno, kakšen natančno je v praksi tisti "skupni" del, torej, ali so letala posamezno tarčo obstreljevala skupaj ali so si tarče razdelila.

Znano je, da so se rusko-turški odnosi v zadnjem času otoplili, so pa razmere nedvomno, milo rečeno, zapletene, saj so nedavno tudi ameriška bojna letala podprla turške operacije na območju Al Baba. Glavni strateški cilj Turčije je zajeziti napredovanje kurdskih sil, Kurdi pa so ameriški zavezniki.

Bodo v Astani utrdili prekinitev ognja?
Rusija, Turčija in Iran bodo prihodnji teden v kazahstanski prestolnici Astana organizirali mirovne pogovore o Siriji, katerih cilj je utrditi krhko prekinitev ognja, za katero sta se Moskva in Ankara dogovorili minuli mesec.

Prekinitev ognja, ki velja od 30. decembra, je prinesla zatišje v večji del Sirije, čeprav na nekaterih območjih spopadi še trajajo. V prekinitev ognja nista vključeni Islamska država in Fronta Fateh al Šam, nekoč Fronta al Nusra.