Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 38 glasov Ocenite to novico!
Rusija ima svoja letala nameščena v zračnem oporišču Hmeimim. Foto: Reuters
Nekdanja kontrolna točka IS-a v al-Babu. Foto: Reuters

Dodaj v

Sirija: Prvi skupni zračni napad Rusije in Turčije na IS

Pred mirovnimi pogovori v Astani
18. januar 2017 ob 18:04,
zadnji poseg: 18. januar 2017 ob 18:34
Damask - MMC RTV SLO, STA

Rusija in Turčija sta izvedli prvi skupni zračni napad na položaje Islamske države (IS) v Siriji. V prvi skupni operaciji na območju okoli kraja Al Bab v pokrajini Alep je sodelovalo devet ruskih in osem turških vojaških letal, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Rusija in Turčija sta prvo skupno operacijo izvedli manj kot teden dni po podpisu dogovora o usklajevanju delovanja zračnih sil pri izvajanju napadov na teroristične cilje v Siriji.

General polkovnik Sergej Rudskoj je sporočil, da je bilo v današnjem napadu uničenih 36 tarč. Dodal je, da so sirske oblasti odobrile operacijo, ki je bila po njegovih besedah zelo učinkovita.

Kot poroča BBC, je sicer precej neobičajno, da ruske zračne sile izvajajo skupne napade s članico Nata, kar Turčija je. In čeprav so ruski viri navedli, katera letala so v napadih sodelovala, še vedno ni jasno, kakšen natančno je v praksi tisti "skupni" del, torej, ali so letala posamezno tarčo obstreljevala skupaj ali so si tarče razdelila.

Znano je, da so se rusko-turški odnosi v zadnjem času otoplili, so pa razmere nedvomno, milo rečeno, zapletene, saj so nedavno tudi ameriška bojna letala podprla turške operacije na območju Al Baba. Glavni strateški cilj Turčije je zajeziti napredovanje kurdskih sil, Kurdi pa so ameriški zavezniki.

Bodo v Astani utrdili prekinitev ognja?
Rusija, Turčija in Iran bodo prihodnji teden v kazahstanski prestolnici Astana organizirali mirovne pogovore o Siriji, katerih cilj je utrditi krhko prekinitev ognja, za katero sta se Moskva in Ankara dogovorili minuli mesec.

Prekinitev ognja, ki velja od 30. decembra, je prinesla zatišje v večji del Sirije, čeprav na nekaterih območjih spopadi še trajajo. V prekinitev ognja nista vključeni Islamska država in Fronta Fateh al Šam, nekoč Fronta al Nusra.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Kekec99
# 18.01.2017 ob 18:07
Turčija kot NATO članica tolče po tistih ki jih ZDA podpirajo? Putin je car!
unitrode
# 18.01.2017 ob 19:01
V Deiru naj bi bilo več kot 100.000 prebivalcev, za katere pa naša novinarska srenja ne skrbi, čeprav se jim v primeru padca obeta katastrofa (10 ujetih vojakov SAA je ISIs kar pomendral s tanki). Rezen tega vlada v mestu tudi hudo pomanjkanje hrane ampak ker tam niso "zmerni uporniki " ne nas ne EU to ne briga. Žalostno...
moj komentar
# 18.01.2017 ob 22:21
SF-SN
Madona že DRUG članek o Siriji in ševedno NIČ o že petih dnevih nonstop bojev v Deir er-Zorru, kjer ISIS v položaje SAA meče vse kar ima.
Že skoraj 3 leta so oblegani pa nobenega poročanja, ko pa so bili glavorezci v vzhodnem Aleppu oblegani prvi dan, ste že javkali kako stradajo


To je dokaz, da zahodne sile navijajo za ISIS in se ne menijo za civilne žrtve.
Temu primerno se vedejo tudi zahodni mediji.
Glede na to, da je v obleganem mestu 130.000 civilistov in da jim preti pokol, ki ga ni bilo že od druge svetovne vojne naprej, je ignoriranje zahoda vredno hude obsodbe.
audiac
# 18.01.2017 ob 19:39
...saj so nedavno tudi ameriška bojna letala podprla turške operacije na območju Al Baba.

Kar debelo nakladanje.Turki se predvsem pritožujejo,da jim Amyji nočejo pomagati pri Al Babu.Zato sodelovanje z Rusi.
audiac
# 18.01.2017 ob 19:19
Olimpus,
Počasni ste, fantje. Amerika bo zdaj zdaj skupaj z Iraško vojsko v Raki,

No,še ene petsto kilometrčkov :))
moj komentar
# 18.01.2017 ob 20:52
Za tiste, ki navijajo za ISIS in ZDA je tole vsekakor huda tragedija. Za NATO pa sploh, saj druga najmočnejša članica NATO-a, sodeluje z Rusijo. Če bo šlo tako naprej, bo močnih članic kmalu zmanjkalo. Tiste male pa niso dovolj niti za vodo nosit.
SF-SN
# 18.01.2017 ob 22:12
Madona že DRUG članek o Siriji in ševedno NIČ o že petih dnevih nonstop bojev v Deir er-Zorru, kjer ISIS v položaje SAA meče vse kar ima.
Že skoraj 3 leta so oblegani pa nobenega poročanja, ko pa so bili glavorezci v vzhodnem Aleppu oblegani prvi dan, ste že javkali kako stradajo
džeko
# 18.01.2017 ob 19:55
No, pa je Američanom le uspelo isis pregnati iz Mosula do Syrije.....upam, da sircem uspe zadržati položaje.
granadir
# 18.01.2017 ob 18:49
"Deir ez Zorju so šteti dnevi, če ne ure...." Ni tako hudo... Včeraj so za 4h spet vspostavili helikoptersko zvezo in pripeljali opremo, 100 novih vojakov ( + danes zvedel, da tudi enega generala ), in odpeljali ranjence ... Danes boji niso zelo intenzivni, ker je cel Zor zavit v gosto meglo...
SF-SN
# 18.01.2017 ob 22:24
@Olimpus
Počasni ste, fantje. Amerika bo zdaj zdaj skupaj z Iraško vojsko v Raki, vi pa železne zaboje komaj iz hangarjev kotalite.

Ali si trol, ali pa sploh še nisi videl zemljevida Iraka in Sirije.
Kaj šele imel pojma o politični situaciji v obeh državah.
Iraška vojska bo ostala v Iraku in držala nadzor nad ozemljem, PMU pod "nadzorom" Irana pa bo šel v Sirijo
SF-SN
# 18.01.2017 ob 22:17
@tureavanture
Deir ez Zorju so šteti dnevi, če ne ure....

Daj ne nabijaj v tri krasne.
Včeraj so prispele dodatne okrepitve z helikoptrji med časom ko je bil ISIS potisnen dovolj daleč od heliporta.
In za razliko od drugih delov fronte je povsod več linij obrambe, še rovi imajo svoje rove.
Da ne govorim, kako so vsi borci tam že prekaljeni in se borijo z veliko vnemo, ker vedo kaj jih čaka če jih ISIS žive zajame.
Vrjetno se bo isto zgodilo kot z obema napadoma Nusre na Aleppo, kjer so izgubili skoraj vse svoje najboljše borce na ozkem območju
majstr4
# 18.01.2017 ob 19:04
Ne vem če je IS sicer primerno ime za te skrajneže, ampak ok.. kakorkoli; tole ne bo prineslo nikomur nič dobrega. Zelo žalosten članek
veronikad
# 18.01.2017 ob 18:37
pa seveda medijsko podporo velekapitala novatv
moj komentar
# 18.01.2017 ob 20:58
weylakuc

Turčija je druga najmočnejša članica NATO-a.
Dokazano.
Vem, da te boli, a tako pač je.
johann
# 18.01.2017 ob 20:56
Mislim, da je že kar sramota za vse vpletene, da ISIS tam še kar vzrtraja in vztraja...
JohnSmith
# 18.01.2017 ob 20:34
Le kaj je Erdogan obljubil Putinu po tisti sestrelitvi ruskega lovca?
granadir
# 18.01.2017 ob 22:27
Članka o Zoru, na tem portalu tudi nihče resen ne pričakuje enako , kot v vseh zahodnih MSMjih.. Je pač treba razumet, da je poročanje MMCja in ostalih podobnih povsem pod nadzorom, ne glede na to, da bi vsaj ta medij, glede na to, kdo ga plačuje lahko poročal malo bolj uravnoteženo... Pa pustmo to, ker nima smisla...Osebno predvidevam, da Zor ne bo padel, ker se po navadi ISIS ob takih ofenzivah, kar hitro "utrudi".... Je pa res, da bi vseeno lahko SAA, malo bolj razbremenila Zor.. Delno je to že začela, z današnjim osvobajanjem terena v vzhodnem Alepu.. Manjka pa vsekakor ofenziva v Palmiri...Več, ko bo pritiska na ISIS z večih strani, manjši bo pritisk ISISa, na Zor...Vsekakor pa se brko in garda v Zoru ne bodo predali..
mojsonček
# 18.01.2017 ob 22:02
moj komentar
# 18.01.2017 ob 21:53
Prijavi neprimerno vsebino mojsonček
Hvala, ker si to bolje obrazložila.
Upam, da bo zdaj mnogim jasno, da so ZDA ven iz špila.
________________________________________
___
*Obrazložil.
Sicer pa bomo videli kako se bo nova ameriška administracija odzvala na pogajanja v Astani. Je pa smešno, ker so Turki svojim ljubim FSA zagrozile da bodo zaprle mejne prehode če se ne bodo udeležili pogajanj. To je prišlo po tem, ko naj bi FSA že napovedala izstop iz premirja zaradi napada SAA na Wadi Barado. Tako da je zdaj do končno jasno kdo nadzira koga v Siriji. Turčija = FSA; amerika = al nusra in ISIS.
mojsonček
# 19.01.2017 ob 00:31
Slovenski putinovci ki si zelijo trde roke so spet v stanju naslade!

Ko zmanjka argumento smo spet pri rusofobiji in putinovcih. To da obstaja medijska blokada resnice o Siriji je pa zopet teorijo zarote. In palčki in škratje plešejo na ulicah. Resno ne razumem ljudem, ki verjamejo da še obstaja medij, ki bo poročal po resnici.
SF-SN
# 18.01.2017 ob 22:20
@granadir
Danes boji niso zelo intenzivni, ker je cel Zor zavit v gosto meglo...

Vreme je bilo lepo, ne vrjeti markitu.
Tudi ISIS je močno napadel in bil odbit.
Zatišje je šele kašni 2 uri
mojsonček
# 18.01.2017 ob 21:32
tureavanture
# 18.01.2017 ob 18:33
Prijavi neprimerno vsebino Deir ez Zorju so šteti dnevi, če ne ure....
________________________________________
_______
To govori model/ka iza računalnika. Deir ez Zorj se bo obdržal, 4k vojakov se pač ne more predati ker vejo da jih bodo pobili. Večina vojakov ima v mestu družine, ISIS pa je že rekel da bodo pobili vse v mestu. Če se bojuješ za življenje svojih bližnjih je to malo drugače. Je pa smešni da so evropski mediji lepo tiho, ko 120k civilistom grozi poboj. Sej če bi bili to FSA bi že cel teden poslušali kako jim moramo pomagat, ker gre pa za SAA je pa itak vseno.
bobby8
# 18.01.2017 ob 21:03
weylakuc
Joj saj bi še smejal ampak je že žalostno. Da niso morebiti celo najmočnejši, kaj praviš Moj Komentar?
-----------------------------------
Tako trdijo članice NATO.Če se s tem ne strinjaš povprašaj njih.
Lublanski
# 18.01.2017 ob 19:09
Zgleda bodo izsiljene informacije zajetga terorista silvestrovega napada kmal obrodile sadove. Pomehkuženi Evropejci bi se v takem času še ukvarjali z raznimi AI in ostalimi birokratskimi preprekami
Adi H.
# 19.01.2017 ob 05:36
Zaradi Putina je svet lepši, go Putin :-))
SF-SN
# 18.01.2017 ob 22:18
@weylakuc
Je generalka ja, ker po puščavi lovijo tele ISIS že 3 leta bodo tako fasali po grbi ko pridejo nasproti resnejšim nasprotnikom

Hmmm, samo ZDA so 3 leta v Siriji in že 15 let v Afganistanu.
Tako da imaš prav, če se bodo soočili z Rusijo bodo dobili batine da se bo kar kadilo
moj komentar
# 18.01.2017 ob 21:51
Kako daleč gre v svoji podlosti Obama, lepo pove tale izjava, ki je sicer povzeta z zgornjega linka in administratoreja prosim, da jo ne izbriše. Dal sem jo v narekovaje.

"Rusija i Ukrajina će imati dobre odnose
Barak Obama smatra da odnosi između Moskve i Kijeva biti dobri, jer su te dve države povezane istorijskim i kulturnim vezama. „Kao što sam ranije govorio, očekujem da će Rusija i Ukrajina imati jake odnose. Istorijski, one su povezane svim vrstama kulturnih i socijalnih veza“, naveo je on. „Međutim, Ukrajina je nezavisna država“, dodao je on".


To je danes izjavil gospod dvolični Barack Husein Obama.
Zelo podla in cinična izjava.....

Dalje: https://rs-lat.sputniknews.com/rusija/2017011811096
80797-SAD-Rusija-12/
moj komentar
# 18.01.2017 ob 21:17
sistemc.
No pa se Američani nekaj na nas jajcajo, da se z Rusi bratimo.
Turki so še hujši - malo bi v EU, malo ne. Malo bi v NATO, malo ne.


Turki so težki preračunljivci in takšnih je v NATO še kar nekaj.
NATO bi se ob prvem resnem spopadu razpadel. Od močnih držav bi skupaj ostale mogoče le Francija, VB in ZDA, ostale bi začele preračunavat, kaj jim bolj odgovarja.
granadir
# 18.01.2017 ob 18:56
Popravljam.. Ni jih prišlo 100 ampak 200( garda )...
m72
# 18.01.2017 ob 18:19
"Turčija kot NATO članica tolče po tistih ki jih ZDA podpirajo? Putin je car!"

Ha, ha, dobro so jih prešolali :-)
Kekec99
# 19.01.2017 ob 08:26
@waylakuc
Yu je bila leta 1945, po koncu druge svetovne vojne, četrta sila. Bili smo za američani, rusi in angleži, to so zgodovinska dejstva in ne laži.
moj komentar
# 18.01.2017 ob 22:03
mojsonček

Igra je že dolgo spregledana.
moj komentar
# 18.01.2017 ob 21:47
Preberite kako dvolični Obama hitro obrača ploščo:

Obama: Pomogao sam ruskoj ekonomiji

S čim?
Z embargi?
Z neonacističnim pučem v Ukrajini, ki je terjal ogromno civilnih žrtev?

Pa ti se hecaš......
cairns
# 18.01.2017 ob 18:09
General polkovnik Sergej Rudskoj je sporočil, da je bilo v današnjem napadu uničenih 36 tarč.

General bi lahko objavil posnetek napada na youtubu, da bi še mi videli kako je to izgledalo.
jarovit
# 18.01.2017 ob 22:30
No me veseli, če jih ne bo v Astani, ker tam res nimajo kaj delat.
moj komentar
# 18.01.2017 ob 21:56
mojsonček

Se opravičujem, ker sem te ogovoril v ženskem spolu.
moj komentar
# 18.01.2017 ob 21:41
jarovit

ZDA na pogovorih ne bodo imele nobene pomembne besede. To je včeraj jamral že vojni hujskač Mc Cain, ki je izjavil, da ZDA niso še nikoli bile tako izrinjene in da je Rusija prevzela primat na BV.
Rusija je v Sirijo povabila delegacijo novega predsednika ZDA, iran pa je bil najprej proti temu a je na koncu pristal. ZDA na pogovorih ne bodo odločale prav o ničemer, vsak kar se tiče Sirije.
sistemc.
# 18.01.2017 ob 21:09
No pa se Američani nekaj na nas jajcajo, da se z Rusi bratimo.

Turki so še hujši - malo bi v EU, malo ne. Malo bi v NATO, malo ne.
Ehehe
# 18.01.2017 ob 18:36
brao klapa
tureavanture
# 18.01.2017 ob 18:33
Deir ez Zorju so šteti dnevi, če ne ure....
moj komentar
# 18.01.2017 ob 22:17
mojsonček

Menda Rusija in Kitajska razvijata neka nova orožja, ki lahko v zelo hitrem času onesposobijo satelite in jedrske konice lahko letijo le na slepo.
mojsonček
# 18.01.2017 ob 22:07
moj komentar
# 18.01.2017 ob 22:01
Prijavi neprimerno vsebino Kitajski predsednik pravi, da je potrebno atomsko orožje popolnoma prepovedati. Očitno je politično stanje v svetu zelo napeto.
Ostaja le uganka, kako bi se to lahko v realnosti izvedlo, brez fig v žepu, oziroma skrivanja konic po kleteh.
________________________________________-
Zanimivo, je pa dejstvo da amerika ne bo za, ker v primeru uničenja vseh konic nimajo več strateške moči. Kitajska se bo pa v naslednjih petih letih dvignila na novo vojaško raven, kar se tiče letal in letalonosilk. Samo do 2020 naj bi zgradili do pet novih. Od tega se tri že gradijo.
moj komentar
# 18.01.2017 ob 21:53
mojsonček

Hvala, ker si to bolje obrazložila.
Upam, da bo zdaj mnogim jasno, da so ZDA ven iz špila.
moj komentar
# 18.01.2017 ob 21:15
weylakuc

Glede na indeks, ki upošteva poleg vojaške moči, še finančno in gospodarsko moč, je Turčija na petem mestu držav NATO, s tem da je po izračunu indeksa zelo izenačena z VB, Francijo in Nemčijo. Po udeležbi in prispevanju vojaških resorsev v NATO, je turčija zagotovo na drugem mestu.
Za uvrstitev na seznam so upoštevali več kot 50 meril, med njimi število prebivalcev, število aktivnega vojaškega osebja, število letal, ladij, oklepnih vozil kot tudi izvore financiranja. Na podlagi tega je Global Firepower izračunal indeks moči držav, pri čemer ni upošteval jedrske moči posamezne države, naravnih virov ali gospodarskega stanja. Nižji izračunani indeks, pomeni večjo vojaško moč.
Na prvem mestu so tako ZDA (indeks moči 0,1663), sledita Rusija (0,1865) in Kitajska (0,2318). Na četrtem mestu je Indija (0,2698), Velika Britanija na petem (0,2747), Francija na šestem (0,3069). Sledijo Južna Koreja (0,3098), Nemčija (0,3507), Japonska (0,3841) in Turčija (0,4339).
Kekec99
# 18.01.2017 ob 20:51
@JohnSmith
Obljubil je da bo v bodoče priden in bo pazil s kom se druži.
bobby8
# 18.01.2017 ob 20:42
JohnSmith
Le kaj je Erdogan obljubil Putinu po tisti sestrelitvi ruskega lovca?
-----------------------------------
Če s tistim državnim udarom v Turčiji vse drži dvomim,da je Erdogan imel sploh kaj s to sestrelitvijo SU-24.
Prej bi rekel da je bila značilna ameriška zahrbtna igra.
vl4do
# 18.01.2017 ob 20:33
Mora biti Turkom zelo tezko ko tolcejo po svojih samo zato, da se kasneje ko bo vsega konec lahko postavijo ob bok Rusom in si cestitajo za zmago. Ne verjamem jim in Putin prav tako ne.
sLoVaN
# 18.01.2017 ob 20:17
Ha, Erdogan ni sposoben osvojiti enega samega mesteca...
mojsonček
# 19.01.2017 ob 00:23
weylakuc
To da je Turčija druga v natu po vojaški moči, ni nič novega. Zato je Obama obiskal vse druge države člance nata, za zadnjo pa izbral Turčijo, to je isto kot bi rekel evropi lepo vas je poznati sedaj pa grem k pravemu zavezniku. Pa tudi zapravljajo več kot marisi katera evropska članica nata. Pa realno, če ima država obvezno služenje je to en velik +, ker lahko v kratkem roku spraviš pod orožje določeno št. ljudi ne da bi zapravljal čas z urjenjem. Če hočeš imeti vojaka, ki bo lahko preživel na bojišču je realni čas urjenja 3 do 6 mesecev. Pa še neki turčija ima lastno proizvodnjo vojne tehnologije, kar za večino evrope ni več mogoče reči.
moj komentar
# 18.01.2017 ob 22:01
Kitajski predsednik pravi, da je potrebno atomsko orožje popolnoma prepovedati. Očitno je politično stanje v svetu zelo napeto.

https://rs-lat.sputniknews.com/svet/201701181109679591-Kina-oruzje/

Ostaja le uganka, kako bi se to lahko v realnosti izvedlo, brez fig v žepu, oziroma skrivanja konic po kleteh.
moj komentar
# 18.01.2017 ob 21:55
Nekatere novice govorijo, da ZDA na pogovore lahko pridejo, a le z novo trumpovo delegacijo, kot gost.
Kazalo