Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 29 glasov Ocenite to novico!
Rusi so v sirski konflikt neposredno vpleteni skoraj leto in pol. Foto: Reuters
VIDEO
Rusija zmanjšuje število...

Dodaj v

Rusija začela umik svojih sil iz Sirije

Začetek ruskega posredovanja sega v leto 2015
6. januar 2017 ob 10:39,
zadnji poseg: 6. januar 2017 ob 17:20
Damask - MMC RTV SLO

Rusija začenja umik svojih sil iz Sirije - prva bo nemirno državo, ki jo že skoraj šest let pretresa državljanska vojna, zapustila letalonosilka Admiral Kuznecov, je sporočil poveljnik ruskih oboroženih sil.

"V skladu z odločitvijo vrhovnega poveljnika ruskih oboroženih sil Vladimirja Putina je rusko obrambno ministrstvo začelo zmanjševanje oboroženih sil v Siriji," je povedal vojaški poveljnik Valerij Gerasimov.

V Rusijo se bodo prvi vrnili člani posadke letalonosilke Admiral Kuznecov, saj so že izpolnili svoje naloge, ki so jih imeli v Siriji.

Ruski predsednik Putin je 29. decembra napovedal zmanjšanje ruskih sil v Siriji, a poudaril, da bo Moskva še naprej podpirala režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Rusija je v sirsko vojno vstopila septembra 2015, ko je priskočila na pomoč Al Asadovim silam.

Tudi z rusko pomočjo so sirske sile konec decembra dosegle največjo zmago v slabih šestih letih vojne, ko so iz rok upornikov iztrgale Alep, nekoč največje sirsko mesto.

Rusko posredovanje je Zahod večinoma kritiziral, češ da ruska letala neselektivno obstreljujejo tarče upornikov in je Kremlju edini cilj ohranjanje Al Asada na položaju, ne pa humanitarni vzgibi. Rusija po drugi strani trdi, da je njena tarča Islamska država in da podpornice upornikov pred ruskim posredovanjem kaj dosti za izkoreninjenje skrajnežev niso storile.

Prekinitev ognja
Konec leta so sirska vlada in uporniki podpisali dogovor o prekinitvi ognja po celotni Siriji. Trenutno premirje v Siriji večinoma velja, sporočajo Združeni narodi.

Rusija, Turčija in Iran skušajo sedaj organizirati mirovna pogajanja, ki so predvidena za januar v kazahstanski prestolnici Astana. Kar pa zna biti težavno, saj so skupine sirskih upornikov v ponedeljek sporočile, da so zamrznile pogovore o udeležbi na mirovni konferenci, dokler sirske sile in njeni zavezniki ne bodo prenehali kršiti prekinitve ognja.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
ckzkj
# 06.01.2017 ob 11:07
Rusija je v svojem enoletnem "neselektivnem" bombandiranju dosegla mir.
ZDA in Evropa pa 5 let niso dosegli nič!
Je pa ZDA selektivno pomagala ISIS...
Obama je "kvalitetno opravičil" nobelovo nagrado za mir - farsa.
mb128
# 06.01.2017 ob 10:48
Jep, o tem je govoril Putin že lani.
In kdaj se bo delno umaknila tudi "demokratična", pardon demokratična koalicija?!
Naj samo spomnim, Rusija je posredovala v Siriji ker jo je k temu pozvala URADNA sirska vlada! Kdo pa je pozval "demokratično", pardon demokratično koalicijo da posreduje tam dol?! Aja, pardon, pomlad pa to! Ja saj rezultati te pomladi so pa tudi vidni.
KLIPAN
# 06.01.2017 ob 11:57
Kako dolgo so Ameri že v Afganistanu?
Kakih 15 let?
Pred tedni smo lahko brali, da ozemlje pod Talibani v zadnjih letih še nikoli ni bilo večje.
Toliko o tem.
Prismuknjen
# 06.01.2017 ob 11:35
Po volitvah v ZDA so se začeli veliki premiki. Čisto naključje.
Čas je, da si s Trumpom ZDA in Rusija sežeta v roke in se začne mir.
hordepimp
# 06.01.2017 ob 16:49
LOL. SAA izgublja. Leto 2015 je bilo kritično, SAA je izgubljala na vseh frontah, vojaki so dezertirali, izgube v Idlibu in Latakiji ter Palmiri so bile strašanske. Po vstopu Rusije se je po par mesecih situacija stabilizirala. Poglejmo, kaj vse je SAA spravila pod svoje okrilje od takrat: Alepo, Darajo, Moamedijo, Al Tal, Qudsayo, Khan-Al-Sheih, pol vzhodne Gute, Šejk Miškin, 1/3 Latakije, Deir Al Adas, 4 mesta okrog kraja Sa-Sa itd....izgubili so Pamiro, žal ter Helfayo v Hami. Enklavice padajo ena za drugo, Wadi Barada bo padla max en mesec. Delajo pa đihadisti štalo, ker so odrezali vodo 5mio ljudem v Damasku - žal o tem ne poroča noben zahodni medij.
SF-SN
# 06.01.2017 ob 12:43
@backwarddog
Rusija se umika, ISIS pa ima pod nadzorom točno toliko ozemlja, kot ob vstopu Rusije, če odštejemo vojaške uspehe Kurdov. Še Palmira je nazaj v rokah teroristov.

A se trudiš biti zvest svojemu vzdevku?
Brez Ruskega posredovanja bi po besedah ameriških obveščevalcev že novembra nad Damaskom plapolala ISISova zastava, Ter Nusrina zastava v Latakiji in Tartousu
SF-SN
# 06.01.2017 ob 12:48
A danes že 15 dnevna humanitarna kriza v Damasku, kjer je 5 miljojov ljudi zaradi dejanj "upornikov" brez dostopa do pitne vode ni vredna omembe?
granadir
# 06.01.2017 ob 12:09
Hja.. Rusi so v Siriji dosegli, kar so hoteli...Stabilizirali in povečali svoj bazi v Tartusu in Latakiji... Preokrenili potek vojne, tako, da bo lahko SAA ob pomoči Hesbolaha, Irana in Šiitskih milic iz Iraka, sčasoma osvobodil Sirijo... Utrdili so zavezništvo z lokalnimi silami, Iran in Egipt... Popolnoma "sfrizirali" Turčijo in nenazadnje, utrdili in še povečali svoj položaj, kot mednarodne sile, ki jo bo pač treba resno upoštevat...O Američanih ISISu in Saudski Arabiji, pa kdaj drugič...
granadir
# 06.01.2017 ob 12:23
Dajte no malo pogledat, kaj ISIS zaseda... Razen parih manjših mest in Rake, samo puščavo... Dokler je ISIS dobival podporo od SA, Turčije, Jordanije, Katarja, Izraela in USA, ga vojaško ni bilo mogoče porazit... Turčija, Jordanija sta v podpori že odpadli. Upajmo, da kmalu v podpori odpade tudi USA.... ISIS, bo posledično ali uničen, ali pa se bo, kot orodje preselil kam drugam...
Hopi
# 06.01.2017 ob 12:44
Poroča sirski observatorij za človekove pravice...

Kajnede, spletna stran MMC-ja!
SF-SN
# 06.01.2017 ob 12:42
Rusija začela umik svojih sil iz Sirije

Ja seveda ja.
Ker se bodo po začetku masovne prenove Tartousa in Hmemeina ter dogovoru o 50 letnem brezplaćnem namenu obeh baz kar tako umaknili iz Sirije
bobby8
# 06.01.2017 ob 12:10
Olimpus
Da se pa vrnemo k temi, ja, kot že predhodni komentarji pravijo, Rusiji v Siriji ni uspelo nič, razen malo premešati karte tu in tam, medtem pa se teroristi še kar prosto gibajo po polovici Sirije.
--------------------------------------
A dej nehej a si kakšnega srečal?
moj komentar
# 06.01.2017 ob 12:37
Kolikor sem spremljal ruske medije, gre domov samo letalonosilka in dve spremljevalni ladji za čuvanje. Razlog je remont in posodabljanje. Nadomestile naj bi jih druge ladje. Ostale enote ostanejo v Siriji. V to je vključeno letalstvo, specialci, deminerji, inžinerji, bolničarji in še nekatere vojaške službe.
mojsonček
# 06.01.2017 ob 12:17
Olimpus
# 06.01.2017 ob 12:05
Prijavi neprimerno vsebino
KLIPAN
Omenjaš talibane? Oni so dobili nov politični zagon odkar jih Rusija poskuša obarvati kot legitimno politično opcijo, in ne skupino islamističnih teroristov, kar tudi so.
________________________________________
____________________
Se pa rahlo motiš. Prva država, ki je legimitizirala talibansko vodstvo je bila amerika v 80s. Ko je bin laden sedel v beli hiši. Naj daljši mir z talibani je naredila Afganistanska vlada pred udorom amerike v državo.
Binder Dandet
# 06.01.2017 ob 11:53
ISIS septembra 2015 (pred rusko intervencijo)


ISIS decembra 2016 (ob koncu intervencije...čeprav se že 2ič poslavljajo po poročanju medijev:))
SF-SN
# 06.01.2017 ob 18:34
@mojkomentar
izraelci se pa veselo naslajajo nad porušeno Sirijo in ne skrivajo podatkov, da so zdravili teroriste in jim pomagali z orožjem in opremo. Še posebno so veseli, ker je Sirija trenutno ozemeljsko razstrgana, gospodarsko uničena, Hezbolah pa vojno izčrpan.

Hahahhaha Hezbolah ni niti blizu vojaške izčrpanosti :D
Ravno Hezbolah bo nakoncu najveć pridobil iz vojne.
Pred tem so delovali na osnovi neodvisnih bataljonov gverile, sedaj delujejo na 5x večjem teritoriju od Libanona na stopnji divizije vred z lastno topniško in oklepno podporo.
Da ne govorim o vseh novih bazah v Qalamounu, gorovju ob libanonsko-sirski meji
KLIPAN
# 06.01.2017 ob 14:16
@moj komentar
"Vprašajte Sirce, kdo jih je štiri leta bombardiral, preden so prišli Rusi."

Naj raje vprašajo ISIS kdo jih je bombardiral, ko so se štriri leta vozili v kolonah iz mesta v mesto preko puščav.
Ali pa bivšo Al-Nusro, kdo je njih bombardiral.
moj komentar
# 06.01.2017 ob 14:03
Skippy
Rusija ni dosegla mira, ampak je preprosto vse porušila. Brigalo je njih, kam je bomba padla. Ampak njim je oproščeno ...


Preden je Rusija posredovala, je bilo že vse porušeno, ISIS je obvladoval tričetrt države in sirska vojska pred kapitulacijo. Po enem letu ruskega posredovanja je sirska vojska neprimerno močnejša, kot je bila ob agresiji zahodno-saudskih plačancev.
Rusija še kako dosega mira in stabilizira situacijo.
Vam ameriškim navijačem gre vse skupaj zelo v nos in poizkušate zmanjšati ruske zasluge.
Seveda vam to ne ratuje najbolje, saj bi morali za svoje trditve ponuditi kakšne tehtne dokaze.
Se pravi, da lažete, zavajate in navijate za vsakogar, ki je proti sirski vojski in Rusiji.
Boli vas, ker Rusija prevzema pobudo in Ameriki odžira interesno cono.
moj komentar
# 06.01.2017 ob 13:42
izraelci se pa veselo naslajajo nad porušeno Sirijo in ne skrivajo podatkov, da so zdravili teroriste in jim pomagali z orožjem in opremo. Še posebno so veseli, ker je Sirija trenutno ozemeljsko razstrgana, gospodarsko uničena, Hezbolah pa vojno izčrpan.

http://podacidana.com/izraelski-komandant-izrael-do-sada-u-sirijskoj-krizi-ulozio-7-miliona-dolara/

Znan pregovor pravi, da kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade.....
Tudi za Izrael raste primerna palica.
mojsonček
# 06.01.2017 ob 12:51
moj komentar
# 06.01.2017 ob 12:48
Prijavi neprimerno vsebino
Še dobro, da lahko spremljam tudi ruske, turške, bosanske, srbske, sirske, iranske in druge medije. Tako lahko dobim vsaj nek približek realnega dogajanja.
Še nekateri hrvaški alternativni mediji so bolj korektni in bolj natančno opisujejo dogajanje. Pri nas takšnih medijev, ki bi bili imuni na ameriško propagandno komando, skorajda ni več.
A je za naše državne medije res tako hudo, da opišejo vsaj tisto, kar se vidi na terenu?
________________________________________
______________
Ej na žalost je res. Če hočes bribližno resnico dogajanja po svetu se moraš kar potruditi. V slo. alternativnih medijev skorajda ni! In to je velik problem.
moj komentar
# 06.01.2017 ob 12:48
mojsonček

Še dobro, da lahko spremljam tudi ruske, turške, bosanske, srbske, sirske, iranske in druge medije. Tako lahko dobim vsaj nek približek realnega dogajanja.
Še nekateri hrvaški alternativni mediji so bolj korektni in bolj natančno opisujejo dogajanje. Pri nas takšnih medijev, ki bi bili imuni na ameriško propagandno komando, skorajda ni več.
A je za naše državne medije res tako hudo, da opišejo vsaj tisto, kar se vidi na terenu?
štamprle
# 06.01.2017 ob 12:32
backwardod
Skratka popoln poraz Putina


Fant pa ti se hecaš. Mislim smisel za humor čista petka!
steinz
# 06.01.2017 ob 11:48
Prismuknjen
Vprašanje časa, kdaj bo nekdo izmed njiju skočil drugemu v zelje, takrat bo pravljice konec.
SF-SN
# 06.01.2017 ob 18:39
@hordepimp
Končno še nekdo, ki zna našteti vse osvobojene enklave :D
Pozabil pa si še na preboj do Kuwereisa in osvoboditev vsega med Kuwereisom in Aleppom, napredovanje na jugu Aleppa, preboj do šiitskih enklav ob Afrinu ter seveda osvoboditev Qarytaina, odkoder je ISIS grozil z prepolovitvijo Sirije.
Sedaj mi gre še najbolj ma živce Kabani v Latakiji...
Z osvoboditvijo te vasi se teroristom sesuje obramba vse do Jishr Shougurja
Follow Me
# 06.01.2017 ob 16:31
Sem dobil bele čelade :D
KLIPAN
# 06.01.2017 ob 14:07
@Skippy
"Rusija ni dosegla mira, ampak je preprosto vse porušila. Brigalo je njih, kam je bomba padla. Ampak njim je oproščeno ..."

Nam govorijo navijači šeriatskega prava in države, ki je porušila Irak in Libijo, ter posredno Sirijo, ubila nekaj stotisoč civilistov in sprožila največji begunski val po drugi svetovni vojni, ter samo letos prodala šeriatskim Saudijcem za 1,3 miljarde dolarjev orožja.
A se je res tako težko sprijazniti, da so Ameri v Siriji pogrnili na celi črti, ter da jih nihče več ne upošteva?
Verjamem da je težko, ampak realnost je pač taka.
Rugess Nome
# 06.01.2017 ob 13:37
kdaj bo režim huseina obame umaknil svoje sile iz sirije?
Hopi
# 06.01.2017 ob 13:21
Ne pozabiti!
Da je potrebno iz krempljev Zahoda še rešiti Irak, Jemen.
SA je kar grdo že pred državnim udarom. Katar in Bahrein se
bosta morda tudi sama rešila krempljev terorističnega Zahoda.
FOAB
# 06.01.2017 ob 18:27
sistemi so testirani, ne pozabit, da je sploh prva misija kakšne ruske letalonosilke. Zdaj pa na remont in izboljšave. pa spet v akcijo :)
DrMinistr
# 06.01.2017 ob 15:24
Ruski predsednik Putin je 29. decembra napovedal zmanjšanje ruskih sil v Siriji, a poudaril, da bo Moskva še naprej podpirala režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Em ja...gotovo je uporabil točno te besede. "Režim".

Naslednjič, ko citirate kašnega ameriškega predstavnika tudi lepo prosim napišite, da je povedal, "da je cilj operacije podpora teroristom".
moj komentar
# 06.01.2017 ob 15:20
Klasične letalonosilke, kot premična letališča, izgubljajo svojo strateško prednost in postajajo vse bolj ranljive. Prihodnost je ravno na kombinaciji letalonosilke in križarke, ki ponuja večnamembnost in možnost delovanja kot samostojna bojna celota. Kitajci izdaj izdelujejo kar nekaj takšnih letalonosilk, princip pa so kopirali ravno od kupljenega Varjaga.
bobby8
# 06.01.2017 ob 15:05
COP
Upajmo, da jim bo parnik Kuznecov vžgal. Drugače razrez za staro železo ne bo možen.
-----------------------------
No pa tudi če jim ne vžge zaradi tega nebo nobene žrtve glavno da dela tehnika na njej,ki pa je najnovejša!
Bolj me skrbi za B-52 ker jim v zraku odpadajo motorji toooopa je nevarno kaj misliš..... :-)
KLIPAN
# 06.01.2017 ob 13:47
Res me zanima kaj žene nekatere Slovence, da tako navijajo za ISIS in bivšo Al-Nusro.
moj komentar
# 06.01.2017 ob 13:34
Hopi
Ne pozabiti!
Da je potrebno iz krempljev Zahoda še rešiti Irak, Jemen.
SA je kar grdo že pred državnim udarom. Katar in Bahrein se
bosta morda tudi sama rešila krempljev terorističnega Zahoda.


V Libiji general Haftar že prosi Rusijo za pomoč pri združevanju libijskih osvobodilnih sil, ki bi Libijo odrešile vsiljenega zahodnega terorizma (ISIS). Želi spet vzpostaviti sekularno in neodvisno Libijo, podobno tisti Gadafijevi.
https://www.theguardian.com/world/2016/nov/29/libyan-general-khalifa-haftar-meets-russian-minister-to-seek-help
Seveda to ne odgovarja EU in ZDA, saj bi v tem primeru Libija zahtevala lahko vojno odškodnino in vračilo visokih dolgov, ki so jih dolžne ZDA, Francija, Italija in še nekatere druge evropske države.
Libija je bila s strani zahoda po umoru Gadafija izropana, kot da bi jo napadle barbarske horde.
audiac
# 06.01.2017 ob 13:31
backwardod,
Skratka popoln poraz Putina

Vprašaj Amyje,če to res drži :))
SAA in Asad sta trenutno v najboljši kondiciji v zadnjih šestih letih.Prepričaj nas,da to ni res.
mojsonček
# 06.01.2017 ob 12:42
moj komentar
# 06.01.2017 ob 12:37
Prijavi neprimerno vsebino
Kolikor sem spremljal ruske medije, gre domov samo letalonosilka in dve spremljevalni ladji za čuvanje. Razlog je remont in posodabljanje. Nadomestile naj bi jih druge ladje. Ostale enote ostanejo v Siriji. V to je vključeno letalstvo, specialci, deminerji, inžinerji, bolničarji in še nekatere vojaške službe.
________________________________________
______________________
Sej to govorimo že nekaj časa, dejansko bi morali popraviti naslov članka.
mojsonček
# 06.01.2017 ob 12:22
Sicer pa se Rusi NE umikajo. Gre za zmanjševanje št. letal in enot v Siriji. Tako kot se je to zgodilo lani. Gre le za umik letal, ki potrebujejo remont. Me zanima kako bodo pisali ko jih bodo vrnili v Sirijo Februarja. Kar se pa letalonosilke tiče je pa nažalost na robu ne uporabnosti, oprema se kvari pre pogosto, zato tudi ni bilo veliko letov iz nje.
bobby8
# 06.01.2017 ob 12:21
Olimpus
Binder Dandet hvala za zemljevid. Razvidno je, da so največ ozemlja ISISU odvzeli Irak in Kurdi, in ne Asad, kateri je dobil daleč največ podpore s strani ruskih letalskih sil.
-----------------------
Ja IS teroristi so se iz Alepa preselili v Ilibi pa iz Rake in Monsula v Palmiro od tod jih vodi pot samo še k devicam.:-)
Follow Me
# 06.01.2017 ob 12:16
@KLIPAN Afganistan je najdalša vojna gringosov.

1. Afganistan 2001 - se nadaljuje (za enkrat 16 let) 1,800 gringosov ubitih v vojni
2. Vietnam 1965 - 1975 10 let vojne 47,000 gringosov ubitih v vojni
3. Irak 2003 - 2012 8 let in 9 mesecev 3,519 gringosov ubitih v vojni
4. 2 svetovna vojna World War II 1941 - 1945 3 let in 8 mesecev 291,557 gringosov ubitih v vojni
5. Korejska vojna Korean War 1950 - 1953 3 let in 1 mesecev 33,739 gringosov ubitih v vojni
6. Filipinska vojna 1899 - 1902 3 let in 1 mesecev 4,165 gringosov ubitih v vojni
7. 1 svetovna vojna 1917 - 1918 1 let in 7 mesecev 53,402 gringosov ubitih v vojni
Druga Švica
# 06.01.2017 ob 12:00
Rusija je preprečila zmago džihadistov v Siriji in stabilizirala oblast in sirsko vojsko. Mimogrede se je na velika vrata vrnila na oder svetovne politike in postala kljućni igralec na Bližnjem vzhodu - v enem samem letu. Z ISIS-om pa se naj še naprej ukvarjajo tisti, ki so ga ustvarili.
Vede
# 06.01.2017 ob 18:44
Prišel, videl, zmagal!
Kekec99
# 06.01.2017 ob 18:27
@Follow Me
06.01.2017 ob 16:31
Prav bi bilo da se vse tiste ki so jih financirali obtoži financiranja terrorizma.
moj komentar
# 06.01.2017 ob 15:27
JohnSmith
Zakaj bi bil to problem za Nato? Saj ni nobena od teh držav v Natu. Za ZDA je to mogoče političen problem, kaj drugega pa niti ne.


Ne gre toliko za NATO, kot za strateški interes ZDA (petrodolar), Velike Britanije in Francije, ki traje že od časov, ko so te države krojile arabske meje in jih imele za svoje kolonije.
Tu je še interes Izraela, katerega načrt je ozemeljsko širjenje in preprečevanje sekularizacije in gospodarskega napredka arabskih držav.
Vsi ti interesi bodo ugroženi podobno, kot so bili ogroženi takrat, ko je Gadafi želel ustanoviti severno-afriško unijo in jo širiti kasneje tudi na arabske države.
Zahod ne bo dovolil, da se BV osamosvoji in sam postavlja cene nafte, kaj šele da ustanovi svojo valuto, ki bo izpodrinila petrodolar.
Vse arabske in afriške države je zahod porušil takoj, ko so uvedle sekularizacijo, odklonile ameriške banke in korporacije in se gospodarsko približale moči Izraela.
moj komentar
# 06.01.2017 ob 15:03
Zakaj bi pa to bil problem za Nato in ZDA, pa res ne vem. Kdo se želi pridružiti naravni in strateški koaliciji Rusija-Iran-Sirija?

Kitajska, Libanon, Sirija, Egipt, Libija in celo Irak.
bobby8
# 06.01.2017 ob 14:18
@apollo11
"Rusi nimajo denarja in ekonomske moči za večletne operacije, to si lahko privoščijo samo ZDA, ki imajo 10 krat večji vojni budžet od Rusov."
------------------------------------
Torej,če pvzamem logični zaključek iz tvojega zapisa so Američani dotalno nesposobni.
Sem pravilno razvozlal tvojo trditev??????
moj komentar
# 06.01.2017 ob 14:14
Vprašajte Sirce, kdo jih je štiri leta bombardiral, preden so prišli Rusi.
moj komentar
# 06.01.2017 ob 13:27
Resno pa se bo vmešala zdaj kaka Savdska Arabija

Sudska vojska še v revnem Jemnu nima za burek. Beleži poraz za porazom, kljub pomoči ameriškega letalstva in topništva z ameriških ladij.
Rusija se iz Sirije ne umika. Prilagaja se le razmeram in menjava utrujene sile z svežimi.
Resnih kopenskih sil v Siriji tako ali tako ni imela, letalstvo pa koristi po potrebi, če sirskim silam ne gre vse po načrtu.
Zakaj se z ISIS-om ne more hitreje opraviti?
To vprašanje je bolj primerno za ameriško-zavezniške sile, saj se je ISIS pod njihovim okriljem širil na Irak, Libijo in celotno Sirijo.
Kako je to sploh mogoče, ob takšni vojaški sili kot so ZDA in njeni zavezniki?
Seveda je mogoče, saj je ISIS njihova zamisel in nadomestek za kopenske sile. Gre za plačance, ki jih financirajo države sunitske arabske lige in oborožujejo države zahodne interesne cone in NATO-a.
Dokazov za ta je vse več.
moj komentar
# 06.01.2017 ob 12:43
Dejansko gre za zamenjavo in osveževanje enot na terenu, ki so že dolgo v Siriji.
veleum77
# 06.01.2017 ob 15:46
Ruski predsednik Putin je 29. decembra napovedal zmanjšanje ruskih sil v Siriji, a poudaril, da bo Moskva še naprej podpirala režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

mislem K. S. , če je res rekel "režim" , potem sem jaz barbapapa.
DrMinistr
# 06.01.2017 ob 15:27
Upajmo, da jim bo parnik Kuznecov vžgal. Drugače razrez za staro železo ne bo možen.

Ne skrbi ti za stare in zanesljive parnike...bolj bi te morali skrbeti super ultra moderni ameriški parniki tipa Zumwalt. Toliko let in denarja so investirali v razvoj, no koncu pa ugotovili, da so precej neučinkoviti za svojo ceno in število naročil s cca 30 zmanjšali na 3.
Starejši parniki tipa Arleigh Burke pač za svojo ceno ponujajo precej več.
Kazalo