Agostino Miozzo iz italijanske civilne zaščite je za RTV dejal, da je v središču porušenega mesta na stotine stavb, starih več stoletij.
Agostino Miozzo iz italijanske civilne zaščite je za RTV dejal, da je v središču porušenega mesta na stotine stavb, starih več stoletij. "Med ruševinami so dragocenosti, ki jih moramo izkopati drugo za drugo." Foto: EPA
L'Aquila
V mestu Onna, ki ga je prav tako močno prizadel potres so zgradili takšne lesene montažne hiške. Foto: EPA
Obletnica potresa v L'Aquili

Italijanska vlada premierja Silvia Berlusconija je poskrbela vsaj za to, da prebivalci porušenega mesta ne živijo več v šotorih in zabojnikih. Lani jeseni jim je postavila nova montažna naselja. Ta je obiskala tudi RTV-jeva dopisnica Mojca Širok.

Stanovanjske komplekse so postavili na 19 lokacijah, vredni pa so 800 milijonov evrov. Streho nad glavo so zagotovili 15.000 ljudem, kar je zgolj desetina prebivalcev L'Aquile. Večina jih tako še vedno živi v hotelih in vojašnicah.

Potres šeste stopnje po Richterjevi lestvici je 68.000 prebivalcev majhnega mesta presenetil v zgodnjih jutranjih urah. Italijanski premier Silvio Berlusconi je nemudoma razglasil izredne razmere, prebivalce pa je tolažil, da "nihče ne bo prepuščen usodi".

Stavbe v središču mesta še vedno niso varne
A kot ugotavlja RTV-jeva dopisnica iz Rima Mojca Širok, je leto dni po potresu "baročno središče L'Aquila, v katerem je živelo 20.000 ljudi, mesto duhov". Stavbe v središču mesta niso varne, ruševine ostajajo, ljudje so razseljeni. Ravno to pa za občino pomeni dolgoročne urbanistične težave. Kot poroča Širokova, je občina dobila nove skupnosti, ki jih komunalno in infrastrukturno ne bo mogla vzdrževati.

"Zdaj imamo 73 zaselkov, in ko bodo razmere urejene, bodo te nepremičnine preveliko breme za občino. Ta za vzdrževanja nima dovolj denarja," je za RTV Slovenija dejal Antonio Perrotti iz odbora prebivalcev L'Aquile.

Obletnica potresa v L'Aquili