Sirski vsakdan med porušenimi ulicami. Foto: Reuters
Sirski vsakdan med porušenimi ulicami. Foto: Reuters
ZN: Sirija ovira dostavo pomoči

Amosova je v četrtek v Varnostnem svetu podala svoje četrto mesečno poročilo, odkar je VS februarja sprejel resolucijo, ki zahteva neoviran humanitarni dostop do pomoči potrebnih. Kot je povedala, sirsko vlado bolj zanima oviranje dela Združenih narodov in partnerjev kot pa dostava humanitarne pomoči lastnemu prebivalstvu. Zaradi sirskega oviranja tako ZN z nujno pomočjo ne morejo oskrbovati 4,7 milijona ljudi, ki živijo na ozemlju pod nadzorom upornikov.

Kot je opozorila Amosova, si sirska vlada izmišljuje vedno nove birokratske ovire in zahteve ter ukazuje, kdo lahko dobi pomoč in kdo ne. Režim predsednika Bašarja al Asada tako še vedno prepoveduje dovoz pomoči iz Turčije, Jordanije in Iraka na ozemlje pod nadzorom upornikov in grozi, da bo humanitarne konvoje obravnavala kot napadalce.

Nujno humanitarno pomoč po besedah Amosove trenutno potrebuje kar 10,8 milijona ljudi, najmanj 240.000 ljudi živi pod obleganjem, v zadnjem mesecu pa so uspeli prepotrebno hrano dostaviti le manj kot 2.500 ljudem.

Zaradi Rusije Varnostni svet onemogočen
Varnostni svet je glede Sirije še vedno v pat položaju, saj ne more sprejeti nobene resolucije, ki bi dovoljevala uporabo sile ali uvedbo strogih sankcij, saj Rusija, ki je ena od petih stalnih članic Varnostnega sveta in ima tako pravico do veta, podpira sirski režim. Februarja so sprejeli resolucijo, ki od vseh vpletenih v sirsko državljansko vojno zahteva neoviran dostop do pomoči potrebnih, a je sirske oblasti ne spoštujejo.

Bela hiša kongres zaprosila za 1,5 milijarde dolarjev pomoči
Medtem je Bela hiša kongres zaprosila za 1,5 milijarde dolarjev, s katerimi namerava finančno pomagati sirskim sosedam - Turčiji, Jordaniji, Libanonu in Iraku ter delu zmerne opozicije v Siriji, ki se bori proti režimu predsednika Asada. Njim naj bi namenili 500 milijonov dolarjev, ki jih bodo uporabili za urjenje in opremljanje ter stabilizacijo ozemlja pod nadzorom te zmerne opozicije in boj proti terorizmu.

Kot so sporočili iz Bele hiše, ZDA verjamejo, da za Sirijo ne obstaja vojaška rešitev in ameriških vojakov ne bo pošiljala v boj, a si želi pomagati ljudem.

ZN: Sirija ovira dostavo pomoči