Turčija je ob mejnem prehodu s Sirijo zgradila že dva dva zidova, s katerima poskuša preprečiti nazakonit vstop sirskih beguncev v državo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Turčija je ob mejnem prehodu s Sirijo zgradila že dva dva zidova, s katerima poskuša preprečiti nazakonit vstop sirskih beguncev v državo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
John Kerry
Ameriški državni sekretar John Kerry meni, da so predsedniške volitve, napovedane za junij, "žalitev" in "farsa". Kot je pojasnil, so se ministri strinjali, da so "Asadove volitve farsa, žalitev in prevara". Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ob eksploziji v Siriji 43 mrtvih

Med mrtvimi je bilo pet žensk in trije otroci.

Po poročanju prič je eksplodiral avtomobil bomba. Za napad pa naj bi bila odgovorna skrajna teroristična skupina Islamska država Irak in Levanta (ISIS). V napadu je bilo ranjenih 48 Sircev, ki so jih prepeljali na zdravljenje v turško mesto Kilis. Enajst jih je pozneje umrlo.

Prehod Bab Al Salam je bil pod nadzorom vojaške skupine Tawhid. Ta je del skupine Islamistična fronta, ki je v krvavih spopadih z ISIS-om vse od januarja letos.

Glavni mejni prehod med Sirijo in Turčijo je bil že večkrat tarča napadov. Zadnji bombni napad se je zgodil februarja letos, ko je umrlo šest ljudi, 45 je bilo ranjenih.

V triletni državljanski vojni v Siriji je umrlo 150.000 ljudi, državo pa je zapustilo več kot tri milijone beguncev. Od tega jih je 742.000 prebežalo v Turčijo. Turška vlada je v desetih provincah po državi postavila 22 begunskih taborišč, v katerih je 220.000 sirskih beguncev.

Prijateljice Sirije v Londonu za pomoč sirski opoziciji
Medtem so se v Londonu sešli zunanji ministri enajstih držav prijateljic Sirije, ki so se zavzeli za dodatno pomoč sirski opoziciji. V skupni izjavi so napovedane predsedniške volitve v Siriji označili za nelegitimne, ameriški državni sekretar John Kerry pa je režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada ponovno obtožil uporabe kemičnega orožja.

Kot je po srečanju povedal britanski zunanji minister William Hague, je Velika Britanija povišala status londonske pisarne sirske opozicije v diplomatsko misijo. Napovedal je še, da bodo zagotovili dodatnih 37 milijonov evrov v "praktične namene za pomoč opoziciji" v boju proti sirskemu predsedniku.

Srečanja v Londonu so se udeležili zunanji ministri Egipta, Francije, Nemčije, Italije, Jordanije, Katarja, Savdske Arabije, Turčije, Združenih arabskih emiratov, Velike Britanije in ZDA.

Sirija predala 90 odstotkov kemičnega orožja
Ministri so se dotaknili tudi nedavnih obtožb organizacij za človekove pravice, da je Al Asadov režim uporabil klorov plin. Kerry je v povezavi s tem povedal, da je videl "neobdelane podatke" o tem, da je bil v sirskem konfliktu uporabljen klor.

Sirija se je sicer lani strinjala, da bo do junija predala svoje kemično orožje za uničenje. Britanski premier David Cameron je v sredo dejal, da je doslej predala okoli 90 odstotkov kemičnega orožja, da pa Damask zaostaja pri uresničevanju rokov.

Kerry je bil danes prav tako kritičen do ovir pri dostavi humanitarne pomoči sirskemu prebivalstvu in namignil, da bi lahko poiskali alternativne rešitve. "Odprti smo za idejo, da bi na kakršen koli način pomoč zagotovili ljudem, ki jo potrebujejo," je še dejal.

Ob eksploziji v Siriji 43 mrtvih