Satelitski posnetki Hame septembra 2012 in oktobra 2012. Foto: HRW
Satelitski posnetki Hame septembra 2012 in oktobra 2012. Foto: HRW

Uničenje domov naj bi se zgodilo v Damasku in v provinci Hama.

Nevladna organizacija je v novem poročilu sirsko vlado obtožila, da je z buldožerji in razstrelivom "z zemljevida izbrisala cele soseske". "Ta nezakonita rušenja so zadnji dodatek k dolgemu seznamu zločinov, ki jih je zagrešila sirska vlada," poudarja raziskovalec HRW-ja Ole Solvang.

Organizacija s sedežem v New Yorku je med julijem 2012 in julijem 2013 zaznala sedem tovrstnih primerov, od tega dva v provinci Hama v osrednji Siriji in pet v Damasku ter njegovi okolici. S pomočjo satelitskih posnetkov so ocenili, da je bilo uničenih za najmanj 140 hektarjev območij, kar je približno enako površini 200 nogometnih igrišč. Ob tem v HRW-ju dodajajo, da so bile številne porušene stavbe večnadstropne.

"Kolektivna kazen skupnosti"
Prizadeta območja naj bi bile utrdbe opozicije, borci za človekove pravice pa dodajajo še, da le malo dokazov podpira trditve vlade, da gre za del prizadevanj za ureditev urbanih območij. "Uničenja nadzorujejo vojaške sile in pogosto sledijo bojevanju na teh območjih med vladnimi in opozicijskimi silami," navaja skupina. Dodajajo še, da podobnega delovanja niso zasledili na območjih, kjer živijo večinoma podporniki režima.

Lokalni prebivalci uničenih območij so HRW-ju povedali, da pred rušenjem niso bili obveščeni in da tudi niso dobili nikakršne odškodnine. "Nikogar ne bi smele prepričati trditve vlade, da se sredi krvavega konflikta posveča urejanju urbanih območij," je poudaril Solvang. "To je bila kolektivna kazen skupnosti, ki naj bi podpirale upornike," je poudaril.

V sirski vojni je bilo od marca 2011 ubitih več kot 130.000 ljudi. Več milijonov jih je moralo zapustiti domove.