Dve ladji, ki plujeta pod dansko in norveško zastavo, sta že v pripravljenosti na Cipru, saj mora biti kemično orožje iz Sirije odstranjeno do konca decembra. Foto: EPA
Dve ladji, ki plujeta pod dansko in norveško zastavo, sta že v pripravljenosti na Cipru, saj mora biti kemično orožje iz Sirije odstranjeno do konca decembra. Foto: EPA
Sirskih kemikalij ne bo na Hrvaškem

Čeprav je Milanović potrdil, da potekajo pogajanja o pretovoru nevarnih snovi iz Sirije na Hrvaškem, je novico danes preklical.

"Nič ne bo iz tega, saj je po dolgih pogovorih Italija, k nam so pristopili pozneje, sporočila, da se bo to zgodilo nekjepri njih, ne vem pa, kje, saj je Italija velika država. Hrvaška je bila pripravljena to storiti, zato sem pred dvema tednoma to temo tudi namenoma sprožil v javnosti, saj varnost ni bila vprašljiva."

Ladji v pripravljenosti
Pretovor kemičnega orožja v enem od večjih sredozemskih pristanišč je nujen, saj je sirsko pristanišče Latakija premajhno za ameriško ladjo Cape Ray, na kateri bodo strupene kemikalije uničene.
Približno 200 ton kemičnega orožja bodo v Latakiji natovorili na komercialni ladji, nato bodo strupeni tovor v Sredozemskem morju pretovorili na ameriško ladjo Cape Ray, ki iz varnostnih razlogov ne bo zaplula v sirsko pristanišče.

Dve ladji, ki plujeta pod dansko in norveško zastavo, sta že v pripravljenosti na Cipru, saj mora biti kemično orožje iz Sirije odstranjeno do konca decembra, a težava je v tem, ker ladji ne vesta, v katero pristanišče v Sredozemskem morju naj strupeni tovor prepeljeta.

Nevarni tovor, ki ga bodo vozile ladje, so označene s 1. in 2. stopnjo prioritete. Posamezne snovi sicer niso nevarne, če pa se pomešajo, lahko ustvarijo smrtonosni plin, kot je sarin ali bojni plin VX.

Uničenje s hidrolizo
Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW) je napovedala, da bo sirsko kemično orožje uničeno na odprtem morju na ameriški ladji Cape Ray z uporabo hidrolize (dodajanjem vode na visoki temperaturi).

Damask bo predal 1.290 ton kemičnega orožja.

Sirskih kemikalij ne bo na Hrvaškem