Gotovino so španski policisti aretirali decembra leta 2005 na Kanarskih otokih. Foto: EPA
Gotovino so španski policisti aretirali decembra leta 2005 na Kanarskih otokih. Foto: EPA
Ante Gotovina
Ante Gotovina ima na Hrvaškem še vedno veliko privržencev. Foto: EPA

Prvo je svoje argumente na sojenju hrvaškim generalom na Mednarodnem sodišču za zločine na območju nekdanje Jugoslavije predstavilo tožilstvo. Ko bo tožilec Alan Tieger zaključil s svojim nastopom, bo na vrsto prišla še obramba. Predstavitev sklepnih obrazložitev bo trajala do petka. Tožilstvo vse tri nekdanje hrvaške generale obtožujejo t. i. "skupinske zločinske avanture" in pregona Srbov v času operacije Nevihta (Oluja) leta 1995 in po njej.

Gotovina: Komaj čakam, da bo sojenje za mano
Kot poroča Jutarnji list, je general Ante Gotovina pred začetkom obravnave povedal, da se počuti dobro. Njegov odvetnik Luka Mišetić je sporočil, da general nestrpno pričakuje ta teden, ko bodo podane sklepne besede, še posebej pa se veseli obtožnice, saj je prepričan, da bodo odločili, da je nedolžen.

Kot je še povedal odvetnik, bo čez nekaj mesecev minilo že deset let od začetka procesa proti Gotovini in dvema drugima generaloma zaradi njihove vloge v operaciji Nevihta. "Za Gotovino ves proces traja že več kot deset let, kar je več kot dvakrat dlje, kot je trajala vojna na Hrvaškem, in general komaj čaka, da bo to za njim," je povedal Mišetić.

Obramba: Tožilstvo spregledalo dokaze
Odvetniki trojice so že prispeli na sodišče v Haagu, kjer bodo poslušali sklepno besedo tožilstva in se pripravili obrambo. "To je naša edinstvena priložnost, da odgovorimo na sklepe tožilstva, kjer so nanizali številne argumente, ki niso bili predstavljeni kot dokaz v sodnem postopku," je povedal odvetnik Gotovine Luka Mišetić, ki je bil zelo skrivnosten glede svojih zadnjih besed na sodišču.

Goran Mikuličić, ki zastopa generala Mladena Markača, je povedal, da je bil nad sklepi tožilstva izjemno presenečen. "Tožilstvo je predstavilo iste argumente, ki so jih predstavili na sojenju, kot da ni bilo nobenega dokaznega postopka. To je preprosto neverjetno, kako so spregledali vse dokaze, ki jih je predstavila obramba in ki mečejo bistveno drugačno luč na začetne obtožbe tožilstva," je povedal Mikuličić.

Obsodba znan do božiča ali pomladi?
Potem ko bosta tožilstvo in obramba predstavila vse svoje argumente, se bodo zbrali sodniki in analizirali ves dokazni material. To naj bi trajalo med tremi in petimi meseci. "Po optimističnem scenariju lahko obtožnico pričakujemo do božiča, a bolj realno jo je pričakovati do pomladi," je povedal Mikuličić.

V sklepni besedi je tožilstvo zahtevalo 27 let zaporne kazni za Gotovino, 23 let za Markača in 17 let za Čermaka. Visoke napovedane kazni odvetnikov trojice niso presenetile. "To je stalna praksa, saj tožilstvo vedno zahteva najvišjo kazen, kar bi jo lahko dobilo. Tudi ko prodajate avtomobil, najprej zahtevate višjo ceno od tiste, ki bi jo realno lahko dobili," je povedal Mikuličić.

Mikuličić: Haaško sodišče je nepredvidljivo
Na vprašanje Jutarnjega lista, če je že pravilno napovedal katero od obtožnic, je Mikuličić, ki haaške obtožence zastopa že od konca 90. let, odgovoril negativno. "Nisem, ker je to povsem nepredvidljivo. Postopkov pred sodiščem je malo, težko je zaslediti neko sodno prakso, saj se ta razlikuje od sodnega sveta do sodnega sveta. V Haagu neprestano spreminjajo pravila," je povedal odvetnik Mikuličić.