Gotovina in njegovi kolegi si čas krajšajo z glasbo in molitvijo. Foto: EPA
Gotovina in njegovi kolegi si čas krajšajo z glasbo in molitvijo. Foto: EPA
Ivan Čermak
General Ivan Čermak slovi kot dober kuhar, ki je v patru Jurišiću v Haagu že pripravil tudi škampe. Foto: EPA

Hrvaški pater Ivica Jurišić, ki skrbi za duhovno oskrbo devetih hrvaških obtožencev, je za hrvaški Večernji list povedal, da se njegovi varovanci dvakrat mesečno zberejo v improvizirani zaporniški kapeli, kjer pripravijo sveto mašo, zraven pa tudi zapojejo.

Jurišić je dejal, da med obtoženci kroži šala, da so verjetno edini, ki prepevajo za rešetkami. Med najbolj priljubljenimi skladbami je "Kristus v tvoje ime", pri čemer jih še posebej navdihuje verz "Vstali Kristus, tebi verujemo, da bo tudi za nas enkrat prišlo vstajenje".

Med obtoženci je za glasbo najbolj nadarjen bosansko-hrvaški politik Valentin Čorić, ki igra na kitaro, medtem ko ga na klaviaturah spremlja prav tako bosansko-hrvaški politik Jadranko Prlić.

Mogoča celo turneja
"Manjka nam samo bobnar. Vsi so bolj ali manj poskušali ujeti ritem, a mislim, da je za to vlogo še najbolj primeren Gotovina," pripoveduje Jurišić in napoveduje, da bodo ob pozitivnem razpletu haaškega procesa oblikovali skupino, s katero bodo nastopili na Hrvaškem, v BiH-u in po svetu.

Božja beseda, molitev in pesem mnogo pomenijo haaškim obtožencem, saj jim dajejo pogum, da zdržijo sodne procese, je dejal Jurišić. Dodal je še, da njihova usoda in način, kako jo sprejemajo, tudi njemu dajeta pogum za delo v svetu in državi, kjer sta Cerkev in Bog v kotu, verniki pa niso priljubljeni.