Kontroverznega škofa Limburga Franza-Petra Tebartza van Elsta je papež Frančišek suspendiral oktobra lani. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Kontroverznega škofa Limburga Franza-Petra Tebartza van Elsta je papež Frančišek suspendiral oktobra lani. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Limburg
Za gradnjo škofovske rezidence je bilo prvotno načrtovano, da bo njena gradnja stala 2,5 milijona evrov, pozneje so se njeni stroški povišali na 5,5 milijona evrov, na koncu pa so narasli na vrtoglavih 31 milijonov evrov. Foto: EPA

Predvideni stroški za gradnjo rezidence so bili od pet do šest milijonov evrov, zaradi škofove ljubezni do razkošja pa so narasli na najmanj 31 milijonov evrov.

Grožnje podrejenim
Kot je v poročilu ugotovila posebna komisija, sta škof Franz-Peter Tebartz van Elst in njegov generalni vikar Franz Kaspar skušala vrtoglave stroške za gradnjo rezidence med drugim prikriti tako, da sta denar prenakazala z bančnega računa cerkvene dobrodelne ustanove.

To sta storila, da bi javnosti prikrila milijonske izdatke in čim bolj nemoteno nadaljevala gradnjo rezidence, podrejene pa sta tako ali drugače prisilila, da ju niso izdali.

Poročilo naj bi komisija v sredo izročila predsedujočemu nemške škofovske konference Robertu Zollitschu, civilnega sodišča pa verjetno ne bo doseglo, piše Süddeutsche Zeitung.

"Potratni škof" meni, da ni naredil nič narobe
Gre za ustanovo St. Georgswerk, ki jo je že leta 1949 ustanovil škof Ferdinand Dirichs za pomoč revnim družinam z veliko otroki. Vsak katoliški delavec v škofiji je bil takrat pozvan, naj v ta namen prispeva dohodek ene delovne ure. Ustanova danes ni več aktivna.

Kot še dodaja, se poročilo do tega, ali se Tebartz van Elst sme vrniti na mesto škofa Limburga, ne opredeljuje, saj mora to odločitev sprejeti papež Frančišek. Sam Tebartz van Elst očitno meni, da ni storil nič hujšega in da ni nobene potrebe, da odstopi, še izhaja iz poročila.