Napade na Baba Amr vodijo Asadu zvesti alavitski častniki. Foto: EPA
Napade na Baba Amr vodijo Asadu zvesti alavitski častniki. Foto: EPA
Bruselj
Zunanji ministri EU-ja so v Bruslju sprejeli nove sankcije proti Siriji. Foto: EPA
Sirija v kaosu

Udeležba na referendumu je bila 57,4-odstotna, izmed skoraj 8,4 milijona volivcev, ki so oddali svoj glas, pa jih je 89,4 odstotka obkrožilo "da".

Kot je poudaril notranji minister, je bila volilna udeležba visoka kljub "grožnjam oboroženih terorističnih skupin na nekaterih območjih". Po njegovih navedbah so se ljudje odpravili na volišča kljub "kampanjam izdajalskih medijev, da bi državljanom preprečili uveljavitev njihove pravice in spodkopali demokratični proces, ki je potekal svobodno in pregledno".

Predlog nove ustave med drugim predvideva večstrankarski politični sistem in demokratično izvoljeno oblast. Opozicija je predlog ustave, s katero skuša sirski predsednik Bašar Al Asad končati leto dni trajajoče nasilje, zavrnila. Po besedah njenih predstavnikov je namreč osnutek nove ustave prevara. Aktivisti in strokovnjaki opozarjajo, da ustava, ki po petih desetletjih uvaja večstrankarski politični sistem, ohranja široka pooblastila predsednika. Med drugim daje predsedniku pravico, da razpusti parlament, odobri zakone in imenuje vlado.
Nasilje pa še kar traja ...
Medtem pa je uporniško mesto Homs še naprej pod udarom silovitega bombardiranja. Tarče napada vladnih sil v mestu, ki je eno izmed središč upora proti Asadovemu režimu, so Baba Amr in druge sunitske soseske v tretjem največjem sirskem mestu.

Mednarodni odbor Rdečega križa je sporočil, da se razmere v Baba Amru slabšajo iz ure v uro, kljub temu pa jim ni uspelo doseči premirja, ki bi ga izkoristili za evakuacijo ranjenih in dobavo nujno potrebne pomoči.
Najmanj 59 ljudi je bilo ubitih v nedeljo, ko je potekal referendum.

Države članice Evropske unije so se dogovorile o novih sankcijah proti Siriji, ki so usmerjene proti sirski centralni banki in vladnim ministrom, s čimer skušajo okrepiti pritisk na Asada in prizadeti njegove vire financiranja.

Sankcije, ki bodo začele veljati konec tedna, prepovedujejo tudi trgovanje z zlatom in drugimi žlahtnimi kovinami ter uvajajo prepoved tovornega letalskega prometa iz Sirije.

"Superarogantne ZDA"
Medtem se je se Kitajska ostro odzvala na besede ameriške državne sekretarke Hillary Clinton, ki je v petek dejala, da sta ruski in kitajski veto na resolucijo Varnostnega sveta o Siriji vredna prezira.

Vodilni kitajski časopis je zapisal, da so besede Clintonove nesprejemljive, in ZDA označil za "superarogantne", ko menijo, da govorijo v imenu arabskega ljudstva. Po mnenju časopisa ZDA po vojaški avanturi v Iraku nimajo pravice govoriti v imenu Arabcev.

"Še zdaj se nadaljuje nasilje in navadni ljudje niso varni. Že samo to je za nas dovolj, da postavimo vprašaj pod iskrenost in učinkovitost ameriške politike," je zapisal časopis kitajske komunistične partije.

"To je za nas popolnoma nesprejemljivo," je v odzivu dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Hong Lej in pojasnil, da varujejo temeljne pravice Sircev in Arabcev.

Ruski premier Vladimir Putin je posvaril pred morebitnim vojaškim posredovanjem v Siriji, saj meni, da bi vsakršen poskus vojaške akcije brez odobritve Varnostnega sveta škodoval svetovni varnosti.

V časopisnem prispevku je kritiziral ZDA in njene zahodne zaveznice ter obsodil cinizem Zahoda v odnosu do Sirije. Po njegovem mnenju Zahodu primanjkuje potrpežljivosti za pripravo uravnotežene resolucije v VS-ju, ki bi tudi opozicijske sile pozvala k prekinitvi ognja.

Sirija v kaosu