Lokalne volitve so potekale v senci junijskega dvojnega napada. Foto: EPA
Lokalne volitve so potekale v senci junijskega dvojnega napada. Foto: EPA

Največ so pridobili opozicijski konservativci. Največja poraženka volitev je nedvomno skrajno desna Stranka napredka, kažejo vzporedne volitve po zaprtju volišč.

Konservativna stranka je, sodeč po vzporednih volitvah, ki jih je opravila televizija NRK, na nacionalni ravni pridobila 6,5 odstotne točke, in tako pobrala 25,3 odstotka glasov. Stranka napredka, katere član je bil včasih tudi Breivik, je izgubila 5,5 odstotne točke in pristala pri 13 odstotkih glasov.

Vladajoči laburisti premierja Jensa Stoltenberga so prejeli 33,2 odstotka glasov in svoj izid s prejšnjih lokalnih volitev leta 2007 izboljšali za 2,3 odstotne točke. Laburisti so se odrezali slabše od pričakovanj, saj so jim nekatere javnomnenjske raziskave tik pred volitvami napovedovale celo do 40-odstotno podporo, a še naprej ostajajo najmočnejša stranka v državi.

Volitve kot test zavračanje Breivika
Analitiki so napovedovali, da bo tokratno glasovanje - prvo po bombnem napadu Breivika v vladni četrti Osla in njegovem strelskem pohodu na bližnjem otoku Utoya, ki sta terjala 77 življenj - zelo pomemben odraz tega, da večina Norvežanov zavrača Breivikove skrajno desne teorije s sovraštvom do večkulturnosti.

Izid (vzporednih) volitev je bolj ali manj v skladu s pričakovanji. Okrepitev konservativcev je bilo pričakovati, predvsem na zaradi izgub na strani Stranke napredka. Tudi laburisti, katerih podmladek je bil tarča Breivikovega napada na Utoyi in so bili nato po napadih deležni vala naklonjenosti, so se izognili porazu, ki so jim ga napovedovali še pred nekaj meseci.