Čen je slep že od otroštva. Foto: EPA
Čen je slep že od otroštva. Foto: EPA

Samoizučeni odvetnik, ki se je boril proti prisilnim splavom, je moral ostati v svoji vasi Linji v pokrajini Šandong, potem ko so ga leta 2010 oblasti izpustile iz zapora. Bil je slabega zdravja. Njegov hišni pripor je sprožil proteste rojakov in kritike zahodnih držav ter organizacij za človekove pravice.

Bob Fu, ki je na čelu organizacije za človekove pravice ChinaAid s sedežem v Teksasu, je sporočil, da se je Čen preselil daleč stran, a ni razkril podrobnosti. Po njegovih besedah je daleč od doma, a na varnem.

Čenova žena, hčerka in mati so še zmeraj v družinski hiši v Linjiju, ki so jo obkolili predstavniki kitajskih oblasti, potem ko se je izvedelo za njegov pobeg.

"Vsa vas in vladni voditelji so bili osupli, ko niso našli Čen Gvangčenga, zato so obkolili njegovo hišo," je povedal Fu.

Pešanje zdravja
Drugi aktivist Hu Peirong je za agencijo Reuters povedal, da je govoril s Čenom, ki je optimističen, a zelo slabega zdravja.

"Roke se mu ne nehajo tresti," je dejala Hu in dodal, da Čena skrbi za njegovo družino, saj se boji, da bodo tarča maščevanja po njegovem pobegu. Stražarji so namreč letos že pretepli njegovo ostarelo mater, ženi pa polomili kosti, ki se še zdaj niso zacelile.

Čenovo izginotje bo nedvomno povzročilo sive lase kitajskim komunističnim voditeljem, ki skušajo zatreti vsakršno nestrinjanje z oblastjo, še posebej v letošnjem letu, ko se obeta menjava na čelu partije.

Oblastem se je Čen zameril leta 2005, ko je razkril program prisilnih umetnih prekinitev nosečnosti v okviru državne politike, ki staršem dovoljuje samo enega otroka. Obsodili so ga na štiri leta zapora zaradi "oviranja prometa in poškodovanja lastnine".

Po besedah ChinaAida so ga julija lani skupaj z ženo pretepali kar štiri ure.