Kosovo ima velike težave s korupcijo, v katero so očitno vpleteni tudi predstavniki Eulexa. Foto: EPA
Kosovo ima velike težave s korupcijo, v katero so očitno vpleteni tudi predstavniki Eulexa. Foto: EPA
Federica Mogherini
Mogherinijeva obljublja neodvisno preiskavo. Foto: Reuters

Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini je napovedala, da bo nemudoma imenovala neodvisnega in izkušenega pravnega strokovnjaka, ki bo preveril izvajanje mandata misije s posebnim poudarkom na preiskavi očitkov o korupciji. Po njenih besedah je v interesu EU-ja, da so popolnoma transparentni in zanesljivi, ne samo v primeru Eulexa, ampak pri vseh misijah EU-ja.

Primere korupcije znotraj Eulexa je razkrila britanska tožilka Maria Bamieh, ki je tudi sama delala za misijo, a so jo zaradi njenih razkritij suspendirali. Po njenih besedah so si uslužbenci Eulexa in njihovi vodje v Bruslju prizadevali afero prikriti, namesto da bi se je lotili.

S prstom je še posebej pokazala na vodjo oddelka Eulexa za boj proti korupciji Jonathana Ratela, ki naj ne bi bil zainteresiran za preiskave finančnega kriminala in naj bi skušal spodkopati delo svojega oddelka.

Že pretekli teden je glavni tožilki Eulexa Jaroslavi Novotni in sodniku Francescu Floritu očitala, da sta v zameno za podkupnino ustavila sodne postopke proti vplivnim obtožencem na Kosovu.

Bamiehova naj bi imela v rokah konkretne dokaze, da je Florit prejel podkupnino v povezavi s primerom bombnega napada na neko kavarno v Prištini leta 2007, vendar pri Eulexu tega niso hoteli preiskati. Bamiehova je uslužbencem Eulexa med drugim očitala tudi, da so se na večerjah srečevali z mafijci in vplivnimi politiki na Kosovu.

Izmikanje evropskih uradnikov
Močno presenečeni so bili v ponedeljek poslanci v Evropskem parlamentu, ko jima visoka uradnika EU-ja nista želela razkriti podrobnosti o škandalu. Člani odbora za zunanje zadeve so vprašanja o aferi zastavili prvemu človeku v evropski zunanji službi za Zahodni Balkan Fernandu Gentiliniju in vodji njenih civilnih misij Kennethu Deanu.

Visoka uradnika sta zahtevala, da zasedanja ne spremljajo mediji, kljub tančici skrivnosti pa zatem nista želela razkriti podrobnosti o škandalu na Kosovu z obrazložitvijo, da preiskava še poteka.

Neimenovani vir, ki se je udeležil ponedeljkovega zasedanja, je za Euobserver izjavil, da je Gentilini komajda prijel za mikrofon, drugi vir pa, da ne Gentilini ne Deane nista povedala ničesar, česar ne bi izvedeli že iz medijev. "Vsi so razjarjeni, ker niso dobili določnejših informacij," je dodal slednji.

Povedal je še, da je vodja odbora, Nemec Elmar Brok, okleval, da bi že v tem trenutku pozval k preiskavi škandala v Evropskem parlamentu, namerava pa vložiti pisna vprašanja. Več članov odbora naj bi medtem predlagalo, da zadevo preišče Evropski urad za boj proti korupciji (Olaf).

Misija Eulex zaposluje 1.600 policistov, sodnikov in tožilcev iz več evropskih držav. Gre za največjo misijo EU-ja, ko gre za upravljanje kriznih razmer v tujini.