Minister za zunanje zadeve je povedal, da ne bo odgovoril na provokacijo avstrijskega zunanjega ministra Michaela Spindeleggerja. Foto: MMC RTV SLO
Minister za zunanje zadeve je povedal, da ne bo odgovoril na provokacijo avstrijskega zunanjega ministra Michaela Spindeleggerja. Foto: MMC RTV SLO

Žbogar je na tiskovni konferenci povedal, da se ne misli odzvati na izjave avstrijskega kolega, ki je Sloveniji nasledstvo ADP-ja odrekel. Poudaril je, da je bil premier Borut Pahor že prejšnji teden ob obisku avstrijskega kanclerja Wernerja Faymanna glede tega vprašanja zelo jasen. "Strinjam se s predsednikom vlade in mislim, da je Slovenija naslednica ADP-ja," je še povedal Žbogar.

"Mislim, da izjava Michaela Spindeleggerja, da Slovenija ni naslednica ADP-ja, ni razlog za pošiljanje protestne note," je povedal Žbogar in dodal, da je to lahko zgolj izhodišče za pogovor, ne pa tudi razlog, zaradi katerega bi zaostrovali odnose. Kot priložnost za pogovor je izpostavil neformalno zasedanje zunanjih ministrov EU-ja ta konec tedna v Stockholmu.

Slovenija je ADP podedovala avtomatsko
Žbogar je pojasnil, da je Slovenija naslednica nekdanje Jugoslavije, ki je bila ena od strank ADP-ja. "In kot naslednica Jugoslavije smo tudi mi avtomatsko pravni naslednik te državne pogodbe, tako kot smo nasledniki še v številnih drugih mednarodnih pogodbah," je še povedal Žbogar.

"Za nekatere sporazume smo se naknadno odločali posebej prevzeti nasledstvo, za večji del sporazumov pa smo prevzeli avtomatsko nasledstvo. S tem ko je Slovenija razglasila neodvisnost, je ob tem izrecno tudi izjavila, da s tem prevzame tudi vse obveznosti in pravice nekdanje Jugoslavije. Iz tega tudi mi izhajamo, da smo nasledniki ADP-ja," je še pojasnil zunanji minister Žbogar.