Slovenija je na 41. mestu z 0,23 odstotka oziroma 4.700 novodobnimi sužnji. Foto: Reuters
Slovenija je na 41. mestu z 0,23 odstotka oziroma 4.700 novodobnimi sužnji. Foto: Reuters
V Severni Koreji je novodobni suženj skoraj vsak 20 od skupno 25 milijonov Severnih Korejcev. Foto: Reuters

Organizacija za človekove pravice Walk Free Foundation v objavljenem poročilu Global Slavery Index 2016 ugotavlja, da novodobno suženjstvo narašča. V poročilu, ki so ga pripravili na podlagi podatkov iz 167 držav (opravili so 42.000 pogovorov v 53 jezikih), ugotavljajo, da je bilo leta 2014 35,8 milijona novodobnih sužnjev, kar je 28 odstotkov manj kot letos.

Med državami, kjer je bilo od zadnjega poročila pred dvema letoma največ napredka pri odpravljanju novodobnega suženjstva, pa poročilo izpostavlja Hrvaško, Brazilijo in Filipine. Slovenija je na 41. mestu z 0,23 odstotka oziroma 4.700 novodobnimi sužnji. Najmanj novodobnih sužnjev živi v Luksemburgu, in sicer 100 oziroma 0,02 odstotka vsega prebivalstva.

Največ novodobnih sužnjev v Indiji
Največ novodobnih sužnjev je v Indiji, kje je po oceni poročila 18,3 milijona novodobnih sužnjev oziroma 1,4 odstotka vsega prebivalstva, kar je četrti najvišji delež med državami, ki jih obravnava poročilo. Ljudje so prisiljeni delati kot hišni pomočniki, fizični delavci, berači, spolni delavci in otroci vojaki. Na drugem mestu po številu novodobnih sužnjev je Kitajska s 3,4 milijona, sledijo Pakistan z okoli 2,1 milijona sužnjev, Bangladeš z 1,5 milijona in Uzbekistan z 1,2 milijona.

Največji delež v Severni Koreji
Največji delež novodobnih sužnjev, 4,3 odstotka, ima Severna Koreja. To pomeni, da je novodobni suženj skoraj vsak 20 od skupno 25 milijonov Severnih Korejcev. Ti so žrtve prisilnega dela kot posledica državne kazni ali politični zaporniki in delavci v tujini. Severna Koreja je po navedbah poročila tudi edina država, ki izrecno ne kriminalizira novodobnega suženjstva. Po deležu novodobnih sužnjev sledita Uzbekistan s štirimi odstotki in Kambodža z 1,6 odstotka.

Vodja organizacije Walk Free Foundation Andrew Forrest je pozval vlade vodilnih desetih svetovnih gospodarstev, naj pomagajo, saj je "izkoreninjenje suženjstva pomembno v moralnem, političnem, logičnem in ekonomskem smislu". Kot je poudaril v sporočilu, lahko z odgovorno uporabo moči, odločnostjo in skupno voljo popeljejo svet h koncu suženjstva, poroča nemška tiskovna agencija DPA.