Milano je gospodarska prestolnica Italije, zato bi tam morali zadržati predstavništvo, meni slovenski veleposlanik v Italiji Mirošič. Foto: RTV SLO/M. Kl.
Milano je gospodarska prestolnica Italije, zato bi tam morali zadržati predstavništvo, meni slovenski veleposlanik v Italiji Mirošič. Foto: RTV SLO/M. Kl.
Slovenija prevzela konzulat

Konec maja so države naslednice v okviru Skupnega odbora za delitev diplomatsko-konzularnih predstavništev nekdanjega SFRJ-ja po petih letih pogajanj potrdile prvi del dogovora, ki so ga decembra 2006 sklenile v Zagrebu. Slovenija bo tako do 31. avgusta prevzela še nekdanjo veleposlaniško rezidenco v Rimu.

Nekdanja rezidenca veleposlanika SFRJ-ja v Rimu stoji v četrti Parioli, najbolj ekskluzivnem predelu mesta. Leta 1941 jo je Anteju Paveliću, vodji takratnega NDH-ja, v znak prijateljstva in sodelovanja med državama podaril Benito Mussolini, je za Radio Slovenija poročala rimska dopisnica Mojca Širok.

Vila v Rimu potrebna prenove
Po koncu vojne jo je prevzela nekdanja Jugoslavija, Italija pa se je obvezala, da bo v okviru vojne odškodnine, ki jo je morala plačati Jugoslaviji, v kompleksu zgradila še eno poslopje za potrebe veleposlaništva. Dokončali so ga leta 1954 in je ostalo Srbiji, medtem ko je rezidenčna vila pripadla Sloveniji.

Vila je že na prvi pogled potrebna temeljite obnove. Slovenski veleposlanik v Italiji Iztok Mirošič bi morali v njej urediti tudi prostore za gospodarsko in kulturno promocijo Slovenije. "V sosednji državi, kjer imamo največjo slovensko manjšino, ki je naša sosednja država, s katero imamo pomembne zgodovinske izkušnje, bi bilo smiselno ustanoviti neke vrste kulturno-informacijski center poleg ambasade, kot smo ga ustanovili na Dunaju," meni.

Prodati ali ohraniti?
Poslopje generalnega konzulata v Milanu, ki ga je prevzela Slovenija, je novejša zgradba v zahodnem delu mesta. Za Slovenijo se pojavlja vprašanje, ali naj jo obdrži ali pa proda in z izkupičkom financira drago obnovo rimske rezidence. "Ne pozabimo, da je Milano gospodarsko in neke vrste tudi kulturno središče Italije in tam bo potrebna stalna navzočnost Slovenije," je še dejal veleposlanik Mirošič.

Od 129 diplomatsko-konzularnih predstavništev nekdanje Jugoslavije jih je bilo do zdaj razdeljenih pet. Slovenija je med njimi dobila veleposlaništvo v Washingtonu. Maja so se naslednice dogovorile o delitvi še 40, o preostalih se bodo morale še pogajati, je še poročala Širokova.

Slovenija prevzela konzulat