Sirsko nacionalno koalicijo ima za legitimnega predstavnika Sirije že več kot 130 držav. Foto: EPA
Sirsko nacionalno koalicijo ima za legitimnega predstavnika Sirije že več kot 130 držav. Foto: EPA
Bašar Al Asad
Za Slovenijo predsednik Bašar Al Asad ni več legitimen predstavnik Sirije. Foto: MMC RTV SLO

Vzporedno s to odločitvijo Slovenija od protirežimske koalicije pričakuje, da si bo še naprej intenzivno prizadevala za vzpostavitev široke in inkluzivne opozicijske platforme z namenom izpolnitve legitimnih pričakovanj sirskega ljudstva. Slovenija prav tako pričakuje, da bo koalicija pri svojih prihodnjih korakih še naprej trdno zavezana iskanju mirne rešitve sirske krize ter univerzalnim načelom demokratičnega vladanja in spoštovanja človekovih pravic.

Sirska nacionalna koalicija je bila oblikovana na konferenci uporniških in opozicijskih sil, ki jo je v Dohi gostil Katar. V njej so združena raznolika gibanja od sekularistov do selafistov, kot politični organ pa naj bi nadzorovala Svobodno sirsko armado (FSA), ki pa je daleč od enotnega poveljevanja in je dejansko skupek različnih milic, ki se borijo proti režimu Bašarja Al Asada.

Levji delež odgovornosti nosi režim v Damasku
Stališča Slovenije do sirske krize ostajajo načelna in nespremenjena - levji delež odgovornosti za razmere v državi nosi režim v Damasku, nasilje in grobe kršitve človekovih pravic se morajo nemudoma končati, zločine zoper človečnost je treba preiskati, storilci morajo odgovarjati za svoja dejanja, potreben je koordiniran pristop k naslavljanju humanitarne krize.

V svojih odzivih na razmere v Siriji je Slovenija do zdaj med drugim 19. oktobra lani nakazala prostovoljni prispevek v vrednosti 60.000 evrov v podporo programom UNHCR, namenjenim nudenju pomoči notranje razseljenim osebam v Siriji in beguncem v sosednjih državah.

Že 31. maja lani pa je Slovenija sprejela odločitev, da veleposlanika Sirije v Sloveniji s sedežem na Dunaju razglasi za nezaželeno osebo. V opazovalni misiji ZN-a v Siriji (Unsmis) pa je sodelovala s pripadnikom Slovenske vojske.

Podpora Brahimijevemu načrtu
Slovenija je odločena tudi v prihodnje odločno podpirati napore posebnega odposlanca Združenih narodov in Arabske lige Lakhdarja Brahimija za zaustavitev nasilja v Siriji. Pri tem posebej izpostavlja pomembno vlogo Varnostnega sveta Združenih narodov.

Od njegovih članic Slovenija pričakuje, da bodo presegle razhajanja in se sporazumele o besedilu resolucije VS-ja ZN-a, ki bo ustrezno ostro naslovila razmere v Siriji. Od VS-ja ZN-a Slovenija tudi pričakuje, da resno razmisli o možnosti prenosa sojenja za zločine zoper človečnost, storjene v Siriji, pred Mednarodno kazensko sodišče.