Alžirski diplomat napoveduje, da bo Sirija postala nova Somalija, če se režim in uporniki ne bodo začeli pogajati. Foto: Reuters
Alžirski diplomat napoveduje, da bo Sirija postala nova Somalija, če se režim in uporniki ne bodo začeli pogajati. Foto: Reuters
Kopanje grobov v Azazu na severu Sirije po napadu vladnih letal
22-mesečni konflikt v Siriji, ki je iz upora proti predsedniku Bašarju Al Asadu prerasel v krvavo državljansko vojno, je zahteval že 45 tisoč življenj. Foto: Reuters

O njem je že razpravljal z Rusijo in Sirijo, je pojasnil po srečanju z generalnim sekretarjem Arabske lige Nabilom Al Arabijem. "Težava je, ker obe strani ne govorita druga z drugo. Tukaj je potrebna zunanja pomoč," opozarja Brahimi, ki je svet pozval, da naj rešitev za Sirijo najde še letos.

"O načrtu sem razpravljal z Rusijo in Sirijo. Mislim, da bi mednarodna skupnost predlog lahko sprejela," je v Kairu dejal Brahimi. Ob tem je položaj v Siriji označil za "zelo slabega" in dodal, da se stanje vsak dan slabša.

Izhodišče - dogovor iz Ženeve
Brahimi je sicer pojasnil, da njegov načrt za politično rešitev 21-mesečnega sirskega konflikta temelji na dogovoru iz Ženeve. "Predvideva prekinitev ognja, oblikovanje vlade s polnimi pooblastili in načrt za parlamentarne in predsedniške volitve," je pojasnil Brahimi.

Ali bo dosežena politična rešitev ali pa država tvega zdrs v podobno situacijo kot Somalija, svari izkušeni alžirski diplomat. "Ljudje govorijo, da bo Sirija razpadla na več manjših držav ... A to se ne bo zgodilo, zgodila se bo somalizacija z gospodarji vojne," je bil odkrit o peklu razpadle države, ki čaka Sirce, če ne bo miru.

Mursi: Za Asada ni prostora v novi Siriji
Sirska opozicija sicer vztraja, da je odhod sirskega predsednika Bašarja Al Asada nujen pogoj za kakršen koli dialog o politični rešitvi. V soboto je egiptovski predsednik Mohamed Mursi dejal, da predsednik Asad in njegov kabinet nimata mesta v novi Siriji. Podobnega mnenja so vodilne zahodne države in druge arabske države, ki pa zavračajo vojaško posredovanje, četudi Savdska Arabija in Katar financirata in oborožujeta Svobodno sirsko armado.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v soboto v Moskvi zavrnil pozive, naj Rusija prepriča Asada o odhodu s položaja. Lavrov je obenem izrazil prepričanje, da možnost politične rešitve za konflikt, v katerem je umrlo okoli 40.000 ljudi, še obstaja.

Vojska znova zavzela ključno četrt Homsa
Spopadi v Siriji se nadaljujejo z nezmanjšano močjo. Sirska vladna vojska nadaljuje ofenzivo v mestu Homs, kjer je vnovič zasedla strateško pomembno četrt Deir Balbe. Po seriji porazov in umikov v preteklih tednih so Asadove sile sprožile več napadov v Homsu in v okolici prestolnice Damask.

Nevladna organizacija Sirski observatorij za človekove pravice navaja, da je bilo med žrtvami bombardiranja v in okoli Damaska v soboto 13 otrok, še deset otrok pa je umrlo v zračnih napadih v provinci Alepo.

Medtem so uporniški borci napredovali v boju za vojaško postojanko Hamidije v severozahodni provinci Idlib. Če bi jo osvojili, bi jim to omogočilo ofenzivo proti bližnji vojaški bazi Vadi Deif, ki je ena zadnjih vladnih oporišč na severu države.