Do zdaj se je ocenjevalo, da je v sirski državljanski vojni umrlo okoli 45 tisoč ljudi, Združeni narodi pa so razkrili, da je spopad še veliko bolj krvav, kot se je domnevalo. Foto: Reuters
Do zdaj se je ocenjevalo, da je v sirski državljanski vojni umrlo okoli 45 tisoč ljudi, Združeni narodi pa so razkrili, da je spopad še veliko bolj krvav, kot se je domnevalo. Foto: Reuters
Damask
Središče Damaska in zahodna predmestja režim trdno obvladuje, medtem ko na vzhodu sirske prestolnice vladajo uporniki. Foto: EPA
Vojaka FSA
Na severu v bližini avtoceste Aleppo-Damask se nadaljujejo ostri boji za nadzor nad letalsko bazo Aifs. Foto: Reuters

Po petih mesecih podrobnih analiz, raziskav in preverjanj iz sedmih osnovnih virov z vseh vpletenih strani je UNHCR sestavil poročilo, po katerem je med 15. marcem 2011 in 30. novembrom 2012 v političnem nasilju v Siriji umrlo 59.648 ljudi.

"Glede na to, da po koncu novembra ni bilo popuščanja pri silovitosti konflikta, lahko sklepamo, da je bilo do začetka leta 2013 v Siriji ubitih več kot 60 tisoč ljudi," je poročilo povzela Pillayjeva. "Število žrtev je veliko večje, kot smo pričakovali, in to je resnično šokantno," je bila zgrožena 71-letna južnoafriška diplomatka, ki vodi visoki urad Združenih narodov za človekove pravice že od leta 2008.

Do zdaj se je ocenjevalo, da je bilo v konfliktu med silami, zvestimi Bašarju Al Asadu, in uporniki ubitih več kot 45 tisoč ljudi oz. četrtina manj, kot zdaj navajajo Združeni narodi.

Smrtonosni napad na bencinsko črpalko
Vladna letala so med bombardiranjem uporniškega predmestja na vzhodu Damaska zadela polno bencinsko črpalko, pri čemer je umrlo najmanj 30 ljudi. "Preštel sem najmanj 30 trupel. Bila so sežgana ali pa razkosana," je agenciji Reuters zatrdil aktivist Abu Saed, ki je na prizorišče tragedije v četrti Muleiha prišel dobro uro po napadu vladnih letal.

Drugi aktivist Abu Fouad je obrazložil, da so vojaška letala napadla območje, potem ko je tja prispel konvoj z gorivom in je bila bencinska črpalka prepolna ljudi, tako upornikov kot civilistov, ki so se prišli oskrbet z bencinom in nafto.

Državljanska vojna v polnem obsegu
Muleiha je ena izmed sunitskih predmestij, ki z vzhoda obdajajo Damask, in so bila v zadnjih 22 mesecih središča upora proti režimu Bašarja Al Asada, ki se je po mesecih protestov in nasilja v letu 2012 razvil v pravo državljansko vojno.

V okolici Damaska si režimske sile prizadevajo pregnati upornike iz uporniških središč v neposredni okolici glavnega mesta: glavne tarče so Harasta in Douma na severovzhodu ter Daraja na jugozahodu.

Nasilje se je v zadnjih mesecih spremenilo v sektaški obračun med večinskimi suniti in vladajočimi alaviti, katerim ob bok so se postavile tudi druge manjšine, kot so Druzi, Asirci, Armenci in kristjani različnih Cerkva.