Britanski vojaki se pritožujejo nad pomanjkanjem opreme. Brown obljublja, da novih vojakov ne bo pošiljal neustrezno opremljenih za bojne operacije. Foto: EPA
Britanski vojaki se pritožujejo nad pomanjkanjem opreme. Brown obljublja, da novih vojakov ne bo pošiljal neustrezno opremljenih za bojne operacije. Foto: EPA
Afganistan
Zavezniški poveljniki si želijo, da bi se število pripadnikov afganistanskih varnostnih sil povečalo na 400.000, a težavo predstavlja pomanjkanje inštruktorjev. Foto: EPA

Obrambni ministri članic Nata so se zbrali na neformalnem zasedanju v Bratislavi, kjer je bila glavna tema pogovorov misija v Afganistanu. Generalni sekretar Anders Fogh Rasmussen je na začetku poudaril, da je še prezgodaj pričakovati dokončne odgovore o usodi misije, a da sam upa, da bodo zaveznice poenotile mnenja tako glede Afganistana kot protiraketnega ščita v Evropi.

Ministre, med katerimi je tudi slovenska obrambna ministrica Ljubica Jelušič, je poveljnik ameriških sil v Afganistanu, general Stanley McChrystal, seznanil s svojim stališčem glede operacij v Afganistanu in ponovil znano ameriško prošnjo po povečanju števila vojakov v mednarodnih silah Isaf.

Po končani razpravi je Rasmussen razkril, da ministri niso govorili o konkretnih številkah, koliko dodatnih vojakov naj bi poslali v azijsko državo. Prav tako ni bilo med njimi soglasja, da bi pozvali k okrepitvi mednarodnih sil Isaf.

Jelušičeva je po srečanju povedala, da Slovenija še nima ustreznega mandata za pošiljanje dodatnih vojakov. Po besedah slovenske obrambne ministrice se naborna konferenca napoveduje za november.


Se pa načrtuje, da bi Slovenija prevzela lastno skupino za mentorstvo in povezavo, t. i. OMLT. Ali to pomeni, da bo Slovenija okrepila svoj zdaj 81-članski kontingent v Afganistanu, ministrica ni razkrila. Načrt je že podprl Svet za nacionalno varnost, vlada pa naj bi odločitev sprejela že v prihodnjih dneh, nato pa bodo o njej razpravljali še v parlamentu. Slovenija zdaj sodeluje z desetimi inštruktorji v italijanskem OMLT-ju.

Napotitve dodatnih vojakov v Afganistan se otepajo skoraj vse članice in nekatere so že jasno napovedale, da novih vojakov ne bodo pošiljale v nemirno državo, dokler ne bodo znani končni izidi drugega kroga predsedniških volitev, ki je napovedan za 7. november.

Čakajoč na Obamo
Članice tudi nestrpno čakajo na odločitev predsednika ZDA Baracka Obame o novi ameriški strategiji v Afganistanu, ki naj bi vključevala napotitev do 40.000 novih ameriških vojakov, a ob enem večjo pozornost namenila pospešenemu urjenju afganistanskih varnostnih sil, da bi lahko te prevzele večji del odgovornosti pri stabilizaciji države.

Nemški obrambni minister Franz Josef Jung je napovedal, da ne gre pričakovati povečanja števila nemških vojakov v Afganistanu po tem, ko se decembra izteče mandat za namestitev sil, v okviru katerega ima lahko Nemčija v državi nameščenih največ do 4.500 vojakov. Trenutno jih je tam 4.200.

Za nizozemskega obrambnega ministra Eimerta Van Middelkoopa je najpomembneje, da se počaka do končnih izidov predsedniškh volitev, saj je po njegovem mnenju legitimnost afganistanske vlade ključnega pomena. Tudi Danska pričakuje zavezanost nove afganistanske vlade ciljem Nata, preden bo razmislila o napotitvi dodatnih vojakov.

Britanci čakajo na druge
Še pred zasedanjem v slovaški prestolnici je britanski premier Gordon Brown napovedal napotitev 500 dodatnih britanskih vojakov, a le pod pogojem, da bodo tudi druge države okrepile svoje sile in jim podelile mandat za sodelovanje v bojnih operacijah proti talibanskim upornikom, v katerih so trenutno z ameriškimi kolegi osamljeni.

Nato trenutno poveljuje okoli 70.000 vojakom iz 43 držav, med njimi tudi iz Slovenije, ki so del enot Isafa. Poleg tega je v Afganistanu še dodatnih 33.000 ameriških vojakov, ki niso del Isafa in so osredotočeni predvsem na iskanje pripadnikov teroristične mreže Al Kaida.