Times Square, navadno nabit s turisti, je danes videti takole. Foto: EPA
Times Square, navadno nabit s turisti, je danes videti takole. Foto: EPA
Deževje se krepi. Foto: Reuters
V finančni četrti na jugu Manhattna. Foto: Reuters
Premikanje po mestu je onemogočeno. Foto: Reuters
Središče Manhattna. Foto: Reuters

, novinarka Financ, je v New York prispela pred štirimi dnevi, včeraj pa je bila skupaj z drugimi turisti in prebivalci že priča prvi delni evakuaciji New Yorka v zgodovini.

Preberite več o orkanu Irene:
Irene dosegla New York, napovedane poplave

Tratnikova se je za MMC oglasila le uro, preden naj bi mesto doseglo žarišče orkana oz. tropske nevihte Irene.
Kje se nahajaš? Kako preživljaš ta čas?
Zdaj sem v varnem predelu Manhattna, na Upper West Sidu, tik ob Centralnem parku. Najbolj ogroženi so namreč nižjeležeči obalni predeli Manhattna, od koder so mestne oblasti k evakuaciji pozvale 370.000 prebivalcev.
Kako je videti New York v tem hipu? Spominja na mesto duhov?
V tem hipu je mesto kot mesto duhov, ulice so prazne, prebivalci so svoja vozila spravili na varno v garažne hiše, podzemna in avtobusi ne vozijo, zaprte so vse trgovine, tudi tiste, ki so sicer odprte vse dni in 24 ur na dan. Do 21. ure zvečer po krajevnem času naj ne bi zapuščali domov. Times Square, na katerem se sicer skoraj premikati ne da, je dejansko popolnoma prazen, kažejo televizijske kamere. Trenutno se veter krepi in dežuje. Po zadnjih podatkih je brez elektrike ostalo milijon Newyorčanov, samo oko orkana oz. tropske nevihte, saj se je stopnja moči zmanjšala, pa naj bi mesto doseglo ob 10. uri po tukajšnjem času.
V pripravljenosti je vojska (100.000 vojakov) in seveda vse druge službe. Meterologi sicer pravijo, da se Irene premika hitreje od napovedi, kar je spodbudno, saj bi lahko pozročila manjšo škodo od napovedi. Skupno se je govorilo, da naj bi Irene po vseh zveznih državah povzročila 12 milijard dolarjev škode.
Ali sploh sploh lahko hodiš po mestu? Kako je s turističnimi ogledi?
Premikanje po mestu je trenutno onemogočeno, tako zaradi zaprtega prometa kot samih neugodnih razmer in prepovedi gibanja na odprtem. Vsi muzeji so zaprti, vse kinopredstave in predstave na Broadwayu so odpovedane, prekinili so vsa snemanja filmov, skratka mesto je res "shut down". Turisti so se znašli res v neugodnem položaju, saj ne morejo nikamor, odpovedane so vse dejavnosti.
Kako poteka evakuacija? Je čutiti veliko napetosti, kakšna panika?
Včerajšnji dan so prebivalci namenili predvsem nabiranju zalog vode in kupovanju svetilk in škornjev, predvsem pa so budno spremljali poročila o premikanju Irene. Popoldne sem šla na sprehod v Centralni park, ki je bil sicer uradno zaprt, a je bilo v njem vseeno opaziti kar nekaj tekačev in drugih rekreativcev, seveda pa še zdaleč ne toliko kot po navadi. Je pa bil naravnost osupljiv pogled na mesto: nizka oblačnost, srhljiv mir v zraku, kot tik pred nevihto.

V začasna zavetišča se je zateklo precej manj prebivalcev, kot so mislili in tudi pripravili prostora. Veliko prebivalcev je odšlo iz mesta že v petek popoldne, predvsem k prijateljem in sorodnikom v bližnja mesta. Panike ni čutiti, bolj nekakšno strahospoštovanje v smislu, kaj bo narava tokrat pokazala. Namreč, še vedno je zelo živ spomin na Katrino v New Orleansu, zato so oblasti, s predsednikom Barackom Obamo na čelu, zelo previdne in so naredile vse, da se podobna katastrofa ne bi ponovila.

Vidiš kakšno simboliko - 10. obletnica 11. septembra - prva evakuacija v zgodovini New Yorka?
Simbolike z 11. septembrom ne vidim. Oblasti z županom Michaelom Bloombergom na čelu so jasno in odločno ukrepale tudi zato, ker so bile zaradi lanske snežne nevihte, ko je mesto konec decembra dejansko obstalo, padlo je namreč veliko snega, potem pa niso ščistili ulic kar nekaj dni, smeti so odpeljali šele febraurja, skratka, takrat je bil Bloobmerg deležen ostrih kritik o neučinkovitosti, zato je tokrat naredil vse, da se kaj takega ne bi ponovilo. Seveda pa je na prvem mestu dejansko varnost prebivalcev.
*Potem ko je New York doseglo še t. i. oko tropske nevihte, je Ksenja Tratnik še dodala:
Ravno bila zunaj, par vej je polomljenih, na CNN-u sicer tako ali tako delajo veliko dramo. No, vse je ok, tudi pravijo, da razen poplav ni tako hudo. Ključno pa je baje to, da se je orkan nad Severno Karolino toliko unesel in ves pritisk umiril, da se je potem vse skupaj umirilo in ni bilo nič s katastrofo.