Dogovor o dvojezičnih tablah je razburil slovensko manjšino. Foto: MMC RTV SLO
Dogovor o dvojezičnih tablah je razburil slovensko manjšino. Foto: MMC RTV SLO
Dvojezične table: Dober kompromis?
O tablah mora svoje reči še manjšina

V petek so v tretjem krogu pogajanj predstavniki avstrijske vlade, dežele Koroške in slovenske manjšine dosegli dogovor glede dvojezičnih tabel in krovne organizacije koroških Slovencev bodo morale v prihodnjih tednih sprejeti odločitev o doseženem dogovoru.

Dogovor predvideva dvojezične napise v krajih s 17,5 odstotka slovenskega prebivalstva, kar naj bi prineslo okoli 150 do 160 naselij z dvojezičnimi oznakami.

Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar je v oddaji Vroči mikrofon na Valu 202 poudaril, da je najpomembneje, da vse tri slovenske manjšinske organizacije zavzamejo enako stališče do predloga.

-

Ob tem je zatrdil, da je predlog kompromisa za zdaj še vedno le predlog, ne glede na to, kaj meni avstrijski kancler Fischer, ki je dejal, da je predlog dokončen. "Verjamem, da je dogovor dosežen, ko se z njim strinjata obe strani - za zdaj se Slovenija še ne strinja, tako da to pomeni, da še ni dosežen," je dejal Žbogar in spomnil, da je avstrijsko ustavno sodišče določilo 10-odstotni prag, zato zdaj ni razumljivo, zakaj se tega ne upošteva.

-

Pogajanja o tem se bodo še nadaljevala, je še zatrdil Žbogar in dodal, da se bodo slovenski in avstrijski predstavniki predvidoma sestali konec aprila.

Predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Valetnin Inzko je napovedal, da bo Zbor narodnih predstavnikov (ZNP), najvišje telo odločanja pri NSKS-ju, o dogovoru odločal v prihodnjih 10 do 14 dneh. Sam sicer dvomi, da bo ZNP potrdil ureditev, ki je bila dosežena v petek.

Inzko med drugim pričakuje možnost, da bi se občine lahko same odločile za dodatne dvojezične napise. Sam je bil zelo šokiran, ko je izvedel za 17,5-odstotno klavzulo, a bo na seji ZNP-ja sicer predstavil tudi pozitivne elemente, ki jih vsebuje dogovor, ki je boljši od dosedanje ureditve.

Po besedah predsednika Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Marjana Sturma je glede nadaljnjega odločanja "treba počakati, kakšne bodo konkretne številke glede krajev in vsebine paketa", organi ZSO-ja pa o tem ne bodo odločali prej kot v dveh tednih. Pogoj za privolitev ZSO-ja je sistemska rešitev za slovensko glasbeno šolo. Za to naj bi obstajal tudi dogovor, da bo dežela Koroška za posameznega učenca slovenske glasbene šole prispevala enako podporo kot pri nemški glasbeni šoli.

Podpredsednica Skupnosti koroških Slovencev (SKS) Zalka Kuchling je sporočila, da se bo SKS v prihodnjih treh do štirih dneh predvidoma sestal v ožjem krogu. Sledil naj bi še širši sestanek članov organov SKS-ja, na katerem bodo sprejeli stališče organizacije glede petkovega dogovora.

MZZ za celovit sveženj ukrepov
Slovensko zunanje ministrstvo je doseženi okvirni dogovor vzelo na znanje, pri čemer je poudarilo, da mora ta zajemati celovit sveženj ukrepov za podporo slovenski manjšini na Koroškem, ki bo sprejemljiv za celotno manjšino. Kot država zaščitnica si bo Slovenija po navedbah MZZ-ja še naprej prizadevala za celovito uresničitev vseh zavez Avstrije po 7. členu Avstrijske državne pogodbe za slovensko manjšino na Koroškem in Štajerskem.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš je dejal, da je vsak dogovor, ki ga bo slovenska manjšina soglasno sprejela, za Slovenijo dober, in ga bo tudi podprla. Je pa nujno potrebno soglasje vseh treh krovnih organizacij, je poudaril minister.

Na dogovor so se z nezadovoljstvom odzvale tudi mladinske organizacije in po njihovih ocenah rešitev predstavlja protiustavno ravnanje Avstrije in njenih predstavnikov. Ob tem so pozvali k odstopu zunanjega ministra Samuela Žbogarja in državnega sekretarja na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Borisa Jesiha, ki po njihovi oceni "predstavljata neznosno hlapčevsko držo Republike Slovenije v tem vprašanju".

Dvojezične table: Dober kompromis?
O tablah mora svoje reči še manjšina