Mufti je v spletni klepetalnici povedal, da je v organizaciji slovenske islamske skupnosti na romanje v Meko odšlo 43 vernikov. Foto: MMC RTV SLO
Mufti je v spletni klepetalnici povedal, da je v organizaciji slovenske islamske skupnosti na romanje v Meko odšlo 43 vernikov. Foto: MMC RTV SLO
Romanje
Romanja naj bi se samo letos udeležilo približno tri milijone vernikov. Foto: EPA

V MMC-jevi spletni klepetalnici smo gostili muftija in predsednika Mešihata Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji Nedžada Grabusa, ki je z uporabniki delil svoje občutke ob romanju v Meko (hadžu), ki je eden izmed petih stebrov islama in obveza vsakega odraslega muslimana, ki je zdrav in ima dovolj finančnih sredstev. Povedal je, da se je romanja že udeležil tudi sam, nazadnje lani, ter da bi Meko in Medino z veseljem obiskal še kdaj, saj sta ti mesti "polni duhovne energije, kjer človek začuti mir".

Mufti je razložil, da je eden izmed pogojev, da je hadž veljaven, ta, da so vsi moški oblečeni v ihrame, to so bele obleke, ki simbolizirajo čistost duha in brezgrešnosti. Povedal je, da se romanja udeležujejo tudi ženske, za katere je prav tako priporočljivo, da imajo bele obleke, a to ni obvezno.

Nedžad Grabus je MMC-jevim uporabnikom povedal, da je v organizaciji Islamske skupnosti v Sloveniji v Meko odšlo 43 vernikov, vendar so nekateri odšli tudi z bosanskimi ali makedonskimi agencijami. Povedal je, da cena romanja znaša 2.850 evrov, vključuje pa letalsko vozovnico z Dunaja, namestitev, prevoze po Savdski Arabiji in ostalo.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

Mufti upa, da bo islamski center končan do leta 2020
Glede granje islamskega kulturnega centra v Ljubljani je mufti povedal, da so zemljišče kupili že leta 2008, da še vedno odplačujejo posojilo in da upajo, da se bo center odprl do leta 2020. Veseli so, da poznajo lokacijo islamskega centra, pojasnil pa je tudi, da verske obrede kot začasno rešitev opravljajo v svojih objektih.

Mufti je povedal, da je stopnja verske svobode v Sloveniji odlična, da je spoštovanje človekovih pravic na visoki ravni, vendar so razmere v praksi drugačne in občasno se pojavljajo verbalni izpadi. O sodelovanju z Rimskokatoliško cerkvijo v Sloveniji je mufti Grabus povedal, da imajo določene skupne poglede, med njimi pa obstajajo tudi nekatere razlike. "Položajev Islamske skupnosti in Rimskokatoliške cerkve v Sloveniji ne moremo primerjati, saj je vloga RKC-ja v zgodovini Slovenije še posebej pomembna. Mi kot Islamska skupnost razumemo čas, v katerem živimo, in poskušamo odgovoriti na izzive, s katerimi se soočamo," je povedal mufti.

"Verske skupnosti naj ostanejo takšne, kot so"
Na vprašanje, kaj meni o Guličevem predlogu, da bi verske skupnosti preimenovali v svetovnonazorske skupnosti, je odvrnil, da menijo, da morajo verske skupnosti ostati takšne, kot so. "Ne strinjamo se s tem, da se to izenačuje z vsemi svetovnonazorskimi pogledi na svet. Znana je evropska praksa na tem področju, zato bi morali slediti nekaterim evropskim državam, ki imajo na tem področju izkušnje že dlje kot mi," je povedal mufti.

Ob koncu klepeta je mufti Nedžad Grabus pojasnil še, da bo v torek molitev na Kodeljevem in v 15 drugih mestih po Sloveniji, ob tem pa je vsem muslimanom voščil vesel in srečen bajram.