Slovenik je do zdaj gostil približno 125 študentov. Foto: MMC RTV SLO
Slovenik je do zdaj gostil približno 125 študentov. Foto: MMC RTV SLO
50 let zavoda Slovenik

V rimskih papeških zavodih, ki so organizirani po narodnostih, živijo in študirajo duhovniki, ki jih škofje pošljejo na teološko izpopolnjevanje na papeške univerze, je za Televizijo Slovenija poročala Mojca Širok. Slovenik je do zdaj gostil približno 125 študentov, med njimi danes pomembne predstavnike slovenske Cerkve in teološke profesorje, saj študenti, ko se vrnejo v domovino, običajno postanejo profesorji v cerkvenih ustanovah.

Slovesno mašo ob jubileju je vodil kardinal Franc Rode, ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres pa je blagoslovil jubilejno obeležje, ki so ga postavili na sedežu zavoda.

Tak zavod za Slovenijo izjemnega pomena
"Tisti veliki svet zahodne civilizacije, ki je bistveno zaznamovana s krščanskimi vrednotami, v ta svet se mi konkretno vključujemo s slovenskim zavodom v Rimu," je povedal kardinal Franc Rode, vodja Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja. Anton Stres je ob tem dodal, da je krščanska vera vir kulture, duhovne kulture, zato je tak zavod za Slovenijo izjemnega pomena.

"Vsa teologija in vse, kar je s tem povezano, nadgrajuje to, kar človek prinese s sabo na svet, kar je v njem," je povedal koprski pomožni škof Jurij Bizjak, koprski škof Metod Pirih pa je ob tem dodal: "Vse je bilo polno, skoraj prepolno, toliko nas je bilo, tako da sem na začetku stanoval v eni sobici, kjer navadno ni bilo nikogar."

Sedež je Slovenik dobil leta 1973
Slovenik je svoj sedež v južnem delu Rima dobil leta 1973, ko ga je papež Pavel VI. tudi uvrstil med papeške ustanove. Ob 30. obletnici ga je obiskal papež Janez Pavel II., o tem obisku pa je Joško Pirc, tedanji rektor Slovenika, povedal, da je papež maševal in govoril v slovenščini, se srečal z vsemi, in da je bil to njegov prvi bližnji obisk kakšne slovenske ustanove.

V sredo bo obletnico ustanovitve Slovenika na splošni avdienci v Vatikanu zaznamoval tudi papež Benedikt XVI.

50 let zavoda Slovenik