Dokumenti so objavljeni na spletni strani FBI-ja. Foto: MMC RTV SLO
Dokumenti so objavljeni na spletni strani FBI-ja. Foto: MMC RTV SLO

Dokument iz leta 1949, ki ga je FBI predstavil javnosti, priča, kako so trije agenti, ki so patruljirali nekaj kilometrov narazen, pozneje vsak ločeno poročali o tem, da so videli, kako je neznani leteči predmet eksplodiral nad gorami severno od Salt Lake Cityja. Njihova nenavadna pričanja so nato poslali Edgarju Hooverju, direktorju FBI-ja, v dokumentu, ki so ga naslovili "Leteči krožniki".

V dokumentu piše, da so dva policista in vojak videli "srebrn objekt, ki se je približeval goram nad Sardine Canyonom, nato pa eksplodiral". "Številni prebivalci so poročali, da so videli dve eksploziji, nato pa je objekt padel na tla," je zapisano v dokumentu, ki je le eden izmed številnih dokumentov, ki jih je v zadnjem času objavil FBI.

Vse FBI-jeve dokumente lahko najdete tukaj.

"V krožniku tri telesa človeške oblike"
Med dokumenti je mogoče zaslediti tudi izjavo posebnega agenta Guya Hottela, ki je leta 1950 preiskoval primer Roswell in ki naj bi dokazal, da so Nezemljani resnično pristali v Roswellu. "Trije leteči krožniki so bili okrogli, v njih pa so našli tri telesa, ki so bila človeške oblike, a so v višino merila le slab meter. Oblečeni so bili v oblačila kovinske barve, ki so spominjala na pilotske uniforme," je povedal Hottel, ki je ob tem dodal še, da vesoljska plovila padla ravno v Novi Mehiki, ker je vladni radar zmotil njihov operacijski sistem.

Dokumenti o Roswellu so javnosti dostopni na spletnih straneh preiskovalnega urada, zagotovo pa bodo razplamteli razpravo zagovornikov teorije zarote, ki trdijo, da je ameriška vlada javnosti zamolčala celotno zadevo in prikrila pristanek Nezemljanov. Trupla Nezemljanov naj bi skrila ameriška vojska.

Roswell vsa ta leta buri domišljijo
Roswell, ki je postal znan po poročilih o strmoglavljenju neznanega letečega predmeta 2. marca leta 1947, je eden izmed najbolj prepoznavnih “X-primerov“ v zgodovini. V začetku so javnost preplavile navedbe, da so trupla, ki so jih našli v plovilu, poslali na avtopsijo, pozneje je vlada vse zanikala, v uradnem poročilu pa so zapisali, da je bil krožnik vremenski balon.