Assange je te dni najbolj iskani človek na svetu, saj je z objavami na WikiLeaksu povzročil pravo svetovno krizo. Foto: EPA
Assange je te dni najbolj iskani človek na svetu, saj je z objavami na WikiLeaksu povzročil pravo svetovno krizo. Foto: EPA
WikiLeaks
WikiLeaks je v ponedeljek začel razkrivati 250.000 ameriških diplomatskih depeš. Foto: EPA

Švedska je mednarodno tiralico za Juliana Assangea izdala že sredi novembra, zaradi suma spolnega nadlegovanja in posilstva dveh žensk. Assange se je na to pritožil, njegov odvetnik Bjorn Hurtig pa je v pritožbi zapisal, da so obtožbe proti Assangeu izmišljene, saj sta jih dve ženski podali avgusta, ko je Assange objavil več tisoč dokumentov Pentagona o vojni v Afganistanu.

Vrhovno sodišče v Stockholmu je ob tem odločilo, da ni nobenih izjemnih razlogov, da bi moralo preklicati prejšnje odločitve za izdajo zapornega naloga. Švedsko tožilstvo do zdaj še ni vložilo formalne obtožnice proti Assangeu, zatrjuje pa, da ga želi prijeti, ker ga do zdaj niso mogli zaslišati.

Interpol Assangea uvrstil na "rdeči" seznam
Interpol je Assangea, ki se je v središču svetovne pozornosti znašel zaradi razkritja na tisoče tajnih ameriških dokumentov o vojni v Iraku in Afganistanu ter vsebine zaupnih diplomatskih depeš, uvrstil na "rdeči" seznam ljudi, ki jih je treba prijeti in izročiti švedskim oblastem. Interpol z rdečim opozorilom le obvesti 188 svojih članic o osumljeni osebi, za katero je razpisana tiralica, vsaka država pa se potem sama odloči, kako se bo odzvala.

Assangeev britanski odvetnik Stephens je v sredo izrazil prepričanje, da bi lahko bilo dejanje Interpola povezano z najnovejšim razkritjem več tisoč dokumentov State Departmenta. WikiLeaks je prav ta teden začel objavljati novo serijo dokumentov, več kot 250.000 ameriških diplomatskih depeš. Številne države na čelu z ZDA so razkritje zaupnih informacij in vsebine diplomatskih pogovorov ostro obsodile, češ da ogroža stabilnost v svetu.

Vse več dokazov, da je Assange v Veliki Britaniji
Kje se Assange trenutno skriva, uradno ni znano. Že nekaj dni se govori, britanski časnik Independent pa je danes tudi zapisal, da naj bi se 39-letni ustanovitelj WikiLeaksa skrival nekje v Veliki Britaniji, in da Scotland Yard natančno ve, kje je. V torek je dal z neznanega kraja po Skypu intervju za revijo Time.

Assangeev britanski odvetnik Mark Stephens je pojasnil, da "več držav ve", kje je njegov klient, a ga oblasti ne morejo prijeti, ker naj bi Švedska narobe vložila evropski zaporni nalog. "Scotland Yard ve, kje je, in tudi varnostne službe več držav vedo, kje je," je povedal Stephens, ni pa razkril, kje dejansko je Assange, niti ni potrdil, da naj bi bil nekje v Veliki Britaniji.

Švedska bo popravila zaporni nalog
Tudi švedska policija naj bi bila prepričana, da je Assange prav v Veliki Britaniji, saj je priznala, da je bila pri zapornem nalogu zanj storjena proceduralna napaka, zato bodo izdali novega, takega, ki bo veljal tudi v Veliki Britaniji. Pojasnili so, da se napake niso zavedali, da pa so že v stiku z britansko policijo.