Turisti na tradicionalni afriški barki na plovbi med otokoma Lamu in Manda. Foto: EPA
Turisti na tradicionalni afriški barki na plovbi med otokoma Lamu in Manda. Foto: EPA
Ugrabljena francoska turistka, 66-letna Marie Dedieu, ki na Mando zahaja že vrsto let. Foto: EPA
Nadzor prometa v somalijski prestolnici Mogadiš. Foto: EPA

Po poročanju očividcev je gliser z okoli 10 do zob oboroženimi Somalci v noči na soboto pribrzel v ožino med kenijskima otokoma Manda in Lamu, znanega po svojih neokrnjenih plažah, starih ruševinah in razkošnih letoviščih. Otoka sta od kenijske meje oddaljena okoli 100 kilometrov.

Po poročanju New York Timesa je mogoče, da so napadalci dobili namig od tamkajšnjih delavcev, saj so svoj čoln zasidrali tik pred bungalovom 66-letne francoske turistke na invalidskem vozičku, ki Mando obiskuje že leta. Strelci so vdrli v bungalov, jo zvlekli iz postelje, ko pa je na pomoč prihitelo osebje letovišča, so napadalci v zrak izstrelili naboje v rafalih.

Nato so v gliserju odbrzeli z žensko, a brez njenega vozička, proti severu v smeri Somalije. Do popoldneva je kenijska policija napadalce dohitela na morju tik pred mejo, obe strani sta si izmenjali strele, a nekaj ur pozneje je čoln ugrabiteljev Kenijcem ušel v gosto pogozdeno obalno območje Ras Kamboni, ki je že leta zatočišče islamskih bojevnikov.

Kenijski minister za notranjo varnost je za napad okrivil Al Šabab, islamistično skupino, povezano z Al Kaido, ki nadzira večino južne Somalije.

Strah pred posledicami
Incident se je zgodil le tri tedne po podobnem napadu, v katerem sta bili v kenijskem letovišču Kiwayu blizu somalijske meje žrtvi britanski par v srednjih letih. Strelec je sredi noči vdrl v razkošni bungalov, moža ubil, ženo pa zvezal in jo z gliserjem odpeljal proti Somaliji. Piratska tolpa naj bi Britanko zdaj zadrževala za talko globoko v Somaliji, zanjo pa zahtevajo večmilijonsko odkupnino.

Kenijske turistične agencije zdaj močno skrbi, da bi lahko imela napada uničujoče posledice za kenijsko turistično industrijo, ki prinese v državo na milijarde dolarjev in je steber kenijskega gospodarstva. Kenija v zadnjem času občutno poostruje in krepi nadzor na somalijski meji, saj pravijo, da kaos iz Somalije, ki je že več kot 20 let brez osrednje vlade, vse bolj pronica v Kenijo.
Oblasti pa bi proti somalijskim zločincem nastopile še ostreje. "Moramo jih uničiti," pravi kenijski minister za turizem Najib Balala. "Če moramo iti tja in jih napasti, mislim, da je skrajni čas, da to storimo."

Začetek konca?
V zadnjih nekaj letih so somalijski pirati ugrabili več 10 ladij, prešli s tovornih na zasebne jahte (te so pretežno evropske in ameriške), za posadke pa iztržili več milijonov dolarjev. A misel, da bi somalijske piratske tolpe začele napadati na celini - in v notranjosti Kenije -, vznemirja ljudi po vsej regiji. Turistične agencije v Lamuju pravijo, da jih kenijska policija, znana po svoji nediscipliniranosti in koruptivnosti, ne bo mogla zaščititi.

In hoteli že dobivajo odpovedi, francoska vlada je svoje državljane pozvala, naj se izogibajo Lamuja, britansko zunanje ministrstvo pa podaljšalo že obstoječe opozorilo. "To bi bil lahko naš konec," je za NY Times povedal eden izmed hotelskih upraviteljev. "Turistom smo govorili, naj ne skrbijo, da je Somalija daleč stran, a zdaj se zdi, da so ti ljudje ugotovili, da pravzaprav ni."